Επιμένει ο Μάρδας για τους πρόσφυγες-επενδυτές

Gazzetta team
Επιμένει ο Μάρδας για τους πρόσφυγες-επενδυτές
Είπε ότι η πρότασή του έχει ορίζοντα ετών ή μηνών και επιχειρηματολόγησε με παραδείγματα από την Αίγυπτο και την Τουρκία

Στην, αν μη τι άλλο, «ρηξικέλευθη» πρότασή του για την καταγραφή του οικονομικού προφίλ των προσφύγων, επιμένει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, προκειμένου να... εντοπιστούν εκείνοι που μπορούν να επενδύσουν ποσά 250.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Την ώρα που το Μαξίμου παίρνει αποστάσεις από τον υφυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη τον «αδειάζουν» -χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι τοποθετήσεις των Δημήτρη Βίτσα και Νίκου Παππά- εκείνος, με παρέμβασή του στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον Σκάι, το απόγευμα της Δευτέρας, επέμεινε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής «χρειάζονται κάποια κριτήρια».

Και εξήγησε: «Πώς θα πλησιάσεις, πώς θα τους βρεις, πώς θα τους ταυτοποιήσεις. Ένα από τα κριτήρια θα μπορούσε να είναι ο συγκεκριμένος νόμος, τα 250.000 ευρώ να είναι για ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας».

«Στο σύνολο των προσφύγων που έρχονται, υπάρχει αριθμός με χρήματα. Αυτόν μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, ώστε αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα» συνέχισε, εμμένοντας στην άποψή του.

Και επιχειρηματολόγησε, μεταξύ άλλων: «Στην Αίγυπτο αυτός ο κόσμος έχει επενδύσει από 400 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ το 2011, στην Τουρκία αυτός ο κόσμος έχει επενδύσει 220 εκατ. ευρώ και έχει ανοίξει 4.000 επιχειρήσεις, και υπάρχουν άλλα πάρα πολλά παραδείγματα».

Ο κ. Μάρδας επέμεινε ότι θα καταθέσει την εισήγησή του, η οποία, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα μελέτης -το πρωί, βέβαια, δήλωνε ότι την βρήκε από το... Google- και διέψευσε τα περί αποστασιοποίησης των κυβερνητικών στελεχών από την πρότασή του.

«Η Ειδομένη είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται σε βραχυχρόνια περίοδο. Η εισήγησή μου έχει ορίζοντα ετών ή μηνών» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρθηκε στους μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως, «έχοντας υπόψη τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε στο προσφυγικό, δεν μπορώ να πω ότι πήγαμε άσχημα», ενώ τόνισε ότι είναι «μη επαρκής η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από το ΝΑΤΟ».

Πηγή: protothema.gr