Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τι προβλέπει για την Ελλάδα

Gazzetta team
Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τι προβλέπει για την Ελλάδα
Από τις 20 Μαρτίου, όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό ανακοίνωσε, έπειτα από δύο μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών όσο και ανάμεσα στην Άγκυρα και τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο να βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, χρειάστηκε να ξεπεραστούν τέσσερα συγκεκριμένα εμπόδια, τα οποία αποτελούσαν και «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτά είναι:

- Η νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

- Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας θα είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

- Η επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσε πως κινείται με αργούς ρυθμούς η χρηματοδότηση.

- Τέλος, η επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών. Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά ζητήματα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος της ολλανδικής προεδρίας, τον Ιούνιο.

72.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν στην Τουρκία με την πολιτική «ένας προς έναν»

Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000.

Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

Παράλληλα, η κάθε περίπτωση αίτηση ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το λόγο αυτό υπάρχει η διάθεση κινητοποίησης από τη μεριά της ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα όχι μόνο σε υποδομές και υλικά, αλλά και σε καταρτισμένο προσωπικό, όπως δικαστές και μεταφραστές.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, όταν και όλοι οι νέοι μετανάστες θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται από τα νησιά στην Τουρκία.

Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Σε αυτήν την ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις τις μορφές.

Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.

Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο. Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.

Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμό, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.

4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.

5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.

6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.

8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.

9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.

Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».

Τουσκ: Αποκλείονται οι μαζικές απελάσεις - Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον

Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας επί του προσφυγικού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Σήμερα καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» σχολίασε αρχικά ο κ. Τουσκ.

Και συνέχισε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι αποκλείονται έτσι οι μαζικές απελάσεις.

«Η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άσχετα με το μέγεθός τους. Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33» ανέφερε, και προσέθεσε, όσον αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την ΕΕ στην Τουρκία και από την Τουρκία στην ΕΕ: «Θα εφαρμοστεί η αρχή ένας προς έναν».

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχαρίστησε τους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ, κάνοντας λόγο για μια σημαντική και ιστορική ημερομηνία, γιατί, όπως είπε, «μοιραστήκαμε τα οράματά μας».

«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον» τόνισε, προσθέτοντας πως η συμφωνία για το προσφυγικό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση.

Είπε ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων στο δικό της έδαφος και πως το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να ορίζονται δικαίως, ενώ πρόσθεσε ότι τα τρία δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά... «τα χρήματα αυτά θα πάνε για το καλό των Σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

Tην πρόθεσή τους να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβαν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει όλη τη διαδικασία για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, να εποπτεύει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να αναπτύξει ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το Συμβούλιο της ΕΕ (υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης), σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Τα κράτη-μέλη δήλωσαν πρόθυμα να παράσχουν στην Ελλάδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνέων, για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των αποφάσεων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη να δώσουν άμεσα κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε μέσω ευρωπαϊκών ταμείων είτε διμερώς, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία, η ΕΕ επανέλαβε στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

Τέλος, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζήτησαν να υπάρξει προσοχή σε πιθανές νέες οδούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και επανέλαβαν πως είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία

«Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των 28 μελών της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

«Σήμερα στο Συμβούλιο είχαμε μια κοινή απόφαση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε η κυρία Μέρκελ, εξηγώντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών.

«Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά» παραδέχθηκε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το βάρος της σημερινής συμφωνίας.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό «που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία».

«Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών. Πιστεύουμε πως πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών» είπε η κυρία Μέρκελ.

Συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή τη διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, ανακοινώνοντας πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου του 2016, δηλαδή από τη μεθαυριανή Κυριακή.

Ο Τσίπρας αισιοδοξεί: Από σήμερα τα σχέδια των μονομερών ενεργιών μπαίνουν στο «ψυγείο»

Στην πάγια θέση του ότι το προσφυγικό ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα επέμεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το προσφυγικό «είναι μια διεθνής κρίση που επηρεάζει την ΕΕ και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Υπήρχε κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, αλλά σήμερα τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πέτυχε από την τελευταία Σύνοδο μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα, αλλά σε επικοινωνία με την Κύπρο, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων πτυχές του Κυπριακού ζητήματος».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για την πρωτοβουλία του ανοίγματος του κεφαλαίου 33, που είχε «παγώσει» ο Νικολά Σαρκοζί..

«Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την επόμενη μέρα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τολμήσαμε να πάμε στη Σμύρνη, παρά το ότι οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μια παρακινδυνευμένη κίνηση. Αλλά τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε με τη συμφωνία επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες, όποιες περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr