Η Διεθνής Αμνηστία στέλνει μήνυμα στην Σύνοδο Κορυφής (pics)

Gazzetta team
Η Διεθνής Αμνηστία στέλνει μήνυμα στην Σύνοδο Κορυφής (pics)
Ένας τεράστιος ηλεκτρονικός πίνακας με φωτογραφίες προσφύγων υποδέχεται τους 28 στις Βρυξέλλες.

Μην ανταλλάσσετε τους πρόσφυγες είναι το μήνυμα που στέλνει η Διεθνής Αμνηστία προς τους ηγέτες της Ε.Ενωσης λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης για το προσφυγικό Συνόδου Κορυφής.

Το μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά σε έναν τεράστιο ηλεκτρονικό πίνακα που τοποθετήθηκε έξω από τα κτήρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνει μια φωτογραφία προσφύγων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει επανειλημμένως και με όλους τους τρόπους την αντίθεσή της στην διαφαινόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.




Αναλυτική, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως «η πρόταση ότι για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύριος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρά ηθικά και νομικά ελλείμματα. Εν προκειμένω, προκαλεί ανησυχία πως το εν λόγω σχέδιο συνδέει και εξαρτά κάθε προσφερόμενη θέση μετεγκατάστασης για έναν Σύριο πρόσφυγα στην ΕΕ, με κάποιον άλλον Σύριο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα».

Η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί έντονα την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» γενικότερα, καθώς «η εν λόγω πρακτική υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα αίτησης ασύλου στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και δίκαιης διαδικασίας, ενώ μπορεί να καταλήξει διαδοχικά σε απελάσεις ανθρώπων στη χώρα καταγωγής τους- γεγονός που παραβιάζει την αρχή της μη- επαναπροώθησης. Ιδιαιτέρως δε στην περίπτωση της Τουρκίας, η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένης της παρούσας κατάστασης και μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων».

«Οι Ιρακινοί και Αφγανοί υπήκοοι, μαζί με τους Σύριους, αποτελούν περίπου το 90% των αφίξεων στην Ελλάδα. Το να τους στέλνουμε πίσω στην Τουρκία ενώ γνωρίζουμε ότι το ισχυρό αίτημά τους για διεθνή προστασία πιθανότατα δε θα εισακουστεί ποτέ, αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί της ΕΕ περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων είναι μόνο κούφια λόγια» δήλωσε η Iverna McGowan, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.