Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως

Gazzetta team
Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά», ανέφερε - «Παροδική ενδοκυβερνητική κρίση» χαρακτήρισε την κόντρα που δημιουργήθηκε με τους ΑΝΕΛ λόγω Μουζάλα

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί να μειωθούν οι επικουρικές, και πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην θιχτούν οι μικροί και μικρομεσαίοι συνταξιούχοι.

Σημείωσε ότι η στάση του ΔΝΤ είναι έντονα αρνητική σχετικά με τις εισφορές. «Δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ - Ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στο όλο ζήτημα», είπε ο υπουργός λέγοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Παρουσιάστηκε βέβαιος ότι το ν/σ για το ασφαλιστυικό θα υπερψηφιστεί, εκφράζοντας την ελπίδα να κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο.

Χαρακτήρισε κρίσιμο να είναι αναδιανεμητικό το νέο σύστημα προς όφελος των φτωχότερων, εξηγώντας ότι η άλλη πλευρά επιμένει στο να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό. «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά. Κοινή γραμμή ασφαλιστικού και φορολογικού να ελαφρύνουμε τους φτωχότερους», πρόσθεσε.

Για τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «έκανε καλό στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης». Παράλληλα μίλησε για πραξικόπημα της ΕΚΤ για το κλείσιμο των τραπεζών. «Μετά από την υπογραφή του μνημονίου, απευθυνθήκαμε στον λαό και εκείνος μας εμπιστεύτηκε εκ νέου», είπε.

Στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Μουζάλα στον ΣΚΑΪ περί «Μακεδονίας, το οποίο προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Όπως καταφέρνουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έτσι θα τις γεφυρώσουμε και αύριο». Έκανε λόγο για παροδική ενδοκυβερνητική κρίση.

Παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη, σημειώνοντας ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίζεται σε λόγους εθνικού συμφέροντος. Είπε ότι για τη ώρα οι ΑΝΕΛ έχουν αποδειχτεί ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος. Για τον κ. Μουζάλα, εκτίμησε ότι κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από εκείνον για την προστασία των προσφύγων, τα εθνικά συμφέροντα και την τιμή της Ευρώπης. Είπε ωστόσο ότι «ήταν ολίσθημα, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας», προσθέτοντας ότι είναι η τιμής της Ευρώπης που διακυβεύεται στην Ειδομένη και όχι αυτή της Ελλάδας.

Πηγή: protothema.gr