Η Κύπρος απαιτεί από την Τουρκία να την αναγνωρίσει ως κράτος

Gazzetta team
Η Κύπρος απαιτεί από την Τουρκία να την αναγνωρίσει ως κράτος
Ντόναλντ Τουσκ και Νίκος Αναστασιάδης έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης έβαλε «φρένο» στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα παραμείνουν μπλοκαρισμένες εκτός κι αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι η άρση του βέτο της Κύπρου για πέντε από τα 35 κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε. είναι ένας από τους όρους που θέτει η Άγκυρα προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία με την Ευρώπη και να πάρει πίσω χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τις ακτές της στην Ελλάδα.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κύπρου», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Ανοιχτή» η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ άφησε «ανοιχτή» τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας μόλις δύο μέρες πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες (Πέμπτη 17 Μαρτίου).

Χαρακτηριστικά είναι όσα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στη μετανάστευση είναι σημαντική αλλά δεν πρέπει να είναι και δεν πρόκειται να είναι ο μοναδικός πυλώνας της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής»

«Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε άλλη χώρα- μέλος. Καμία τρίτη χώρα δεν πρόκειται να είναι πιο σημαντική για μένα από κάποια χώρα-μέλος»

«Η τουρκική πρόταση χρειάζεται ακόμα εξισορρόπηση για να γίνει αποδεκτή από τις 28 χώρες αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί»

«Όλες οι ενέργειες της Ε.Ε. έχουν στόχο να βοηθήσουν μια διευθέτηση του Κυπριακού, που θα είναι μια καινούργια αρχή για την Κύπρο, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή»

Επόμενος σταθμός, Άγκυρα

Μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Ντόναλντ Τουσκ αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου θα συναντήσει εκτάκτως τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη καθώς προστέθηκε στην ατζέντα του πρόεδρου της Ε.Ε. σήμερα το πρωί.

Επίσης, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει αύριο το απόγευμα συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Κομισιόν: Ίδια η διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εργάζεται για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών με την Τουρκία τόσο για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων όσο και για την απελευθέρωση της βίζας εξέφρασε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μίνα Αντρέεβα.

Για τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε τοξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 72 προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. «Οι “28” συμφώνησαν να επιταχύνουν απλά τη διαδικασία, όχι να αλλάξουν τους όρους», ανέφερε.

Πηγή efsyn.gr