+slo-gun

Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα

Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα

Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα

Ο Βίτσας απαντά ότι δεν γνωρίζει τίποτε - Προκλητικές δηλώσεις από σκοπιανό υπ. Εξωτερικών και αυστριακή υπ. Εσωτερικών  

Χάος επικρατεί για άλλη μια ημέρα σήμερα στο προσφυγικόζήτημα. Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι όλοι, και οι 1.500, πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους επιστράφησαν στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Αντίθετα, η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο, και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». «Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)», δήλωσε ο κύριος Βίτσας στον Σκάι και συνέχισε: «Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο». «Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε.

Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων από τα Σκόπια, θα την εξετάσουμε, τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν υπάρχει καμία εκ των προτέρων συμφωνία για το ζήτημα.

Νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε πως πρόκειται για μια «οργανωμένη» και «ξεκάθαρη» προσπάθεια ενθάρρυνσης των μεταναστών να βρουν παράνομα περάσματα στον δρόμο προς την Ευρώπη. 

«Μαζική και οργανωμένη ώθηση σήμερα ομάδων μεταναστών στο να περάσουν στην Μακεδονία μέσω παράνομων περασμάτων. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ενθάρρυνση να χρησιμοποιήσουν παράνομα περάσματα στον δρόμο για την Γερμανία και άλλους προορισμούς. Περισσότεροι μετανάστες που δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα σύνορα ενθαρρύνουν μόνο τους δουλέμπορους και χειροτερεύουν τις ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο ενωμένη και ανθρώπινη απάντηση από την ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τους δουλέμπορους να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε χώρα της Οδού προς την Ευρώπη», έγραψε ο Ποπόσκι.

Ο κ. Βίτσας απάντησε στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter... Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Σε νέα προκλητική δήλωση υπέρ των Σκοπίων προχώρησε σήμερα και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η οποία εκθείασε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το έργο της στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ (σ.σ. στο κείμενο που μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ως Μακεδονία) έχει συνεισφέρει περισσότερο στη σταθερότητα της Ευρώπης από ό,τι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ η κυρία Λάιτνερ συμβούλεψε ετους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα: «Όποιος θέλει το καλό αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στον καταυλισμό θα πρέπει να τους συμβουλεύει να δεχθούν φαγητό και ένα ζεστό καταφύγιο. Αντί γι' αυτό τους έδωσαν σήμα ότι είναι δυνατό να προχωρήσουν προς τον προορισμό που επιθυμούν. Αυτό είναι ανεύθυνο και θα πρέπει να καταδικαστεί». 

Το ελληνικό κράτος, όπως είναι το καθήκον του, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, σχολίασε το πρωί ο Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας τόσο στο χθεσινό δημοσίευμα της Λα Ρεπούμπλικα, όσο και στις πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά των Σκοπίων ότι η κυβέρνηση της γείτονος κατηγορεί την Αθήνα πως δεν εμπόδισε ως όφειλε, τους πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός τους.

Εικόνες από την συγκλονιστική προσπάθεια των προσφύγων να ξεφύγουν από το αδιέξοδο:

 

Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν χθες στα Σκόπια

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και αφού τους φόρτωσαν σε φορτηγά του στρατού τους οδήγησαν πίσω!
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωνε ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγούσε πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Το πρωί της Τρίτης βρήκε αρκετές δεκάδες ανθρώπων να έχουν διανυκτερεύσει στα σύνορα με τα Σκόπια, ακριβώς στον παραπόταμο του Αξιού, ενώ όσοι διασχίζουν τον ποταμό εξαναγκάζονται από την αστυνομία των Σκοπίων να επιστρέψουν πίσω. Αυτή τη στιγμή, μόνο μια ομάδα γύρω στα 10-15 άτομα έχουν μείνει στην απέναντι όχθη του χειμάρρου, ενώ αναμένεται να περάσουν πίσω από ώρα σε ώρα, ενώ στην Ειδομένη επιστρέφουν και όσοι πέρασαν την νύχτα στο Χαμηλό, περπατώντας πίσω τα 7-8 χιλιόμετρα.

«Είδαμε τον κόσμο και ακολουθήσαμε, αφού δεν μπορούμε να περάσουμε, θα γυρίσουμε πίσω», λένε οι πρόσφυγες.

 

 

Φυλλάδιο με οδηγίες για «περάσματα» στα Σκόπια κυκλοφόρησε στον καταυλισμό

Ένα χαρτί που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό και όπου αναγράφονταν ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. 

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής: 

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. 

Η ΛΥΣΗ
1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης». 


 
Το φυλλάδιο σε μετάφραση, είναι το εξής:

Πηγή protothema.gr

Best of internet