Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης θεωρείται πως βρίσκονται η Ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές μετά και την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου

Οι σημερινές συζητήσεις εστιάστηκαν στα εξής θέματα:
• Φορολογικό: Η ελληνική πλευρά επιμένει να μην μειωθεί το αφορολόγητο, στόχος μας να πιάσουμε τον ίδιο στόχο από την κλίμακα με ανακατανομή των βαρών. Δηλαδή, να «παίξουμε» με τους συντελεστές. Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε: "θα είναι επιτυχία αν μειωθεί το αφορολόγητο 100-200 ευρώ".
• Η ελληνική πρόταση στοχεύει στη μεταφορά των βαρών στην ζώνη των 30.000 ευρω. Για να αποφύγουμε τις επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, θα πρέπει να πέσει ο πήχης από τις 30.000 ευρώ.
• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο, όπως και είναι η ελληνική πρόταση.


• Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα αποφύγουμε του φόρους στους αγρότες (από το 13% πάει στο 20%, και από το 20% στο 26%)
• Στα ενοίκια οι συντελεστές θα έχουν αύξηση όπως προβλέπεται, από 11% στο 15% μέχρι 12.000 ευρώ, και από 12.000 ευρώ κ πάνω από το 33 στο 35%. Η ελληνική πρόταση προβλέπει ακόμη ένα συντελεστή 40%, για πάνω από 40.000 εισοδήματα.
• Εχει κλείσει και η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, με το ελληνικό σχέδιο να αναφέρει ότι φτάνει στο 10%, αλλά με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού (κλιμακωτά)
• Σήμερα περιστράφηκε η συζήτηση και στο ευρύτερο δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι εκπρόσωποι δανειστών έχουν βάλει κατά μέρος τις διαφορετικές εκτιμήσεις Κομισιον-ΔΝΤ, για να διευκολύνουν την συζήτηση. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά για ανάγκη μέτρων πάνω από 1% όπως προβλέπεται για την περίοδο μέχρι 2018.

Αν και οι 2 πλευρές, δεν έχουν καταλήξει στο μακροοικονομικό σενάριο, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι είναι θετικοί να αποδεχθούν ότι οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, και καλύτερη προοπτική ΑΕΠ, μπορούν να φέρουν αυτόματα πολλά φορολογικά έσοδα.

Από ελληνικής πλευράς στην συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Πηγή: koolnews.gr