Το αφορολόγητο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Gazzetta team
Το αφορολόγητο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο, που αναβλήθηκε χθες θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση στην πρόταση των πιστωτών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Παραμένουν οι αποκλείσεις στο ασφαλιστικό

Σημαντικές είναι αποκλείσεις των δύο πλευρών στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού, καθώς διαπιστώθηκαν διαφωνίες για το ύψος και τους δικαιούχους της εθνικής σύνταξης, όπως και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη».

Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με τους δανειστές στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η οποία φτάνει «στα άκρα».

Ανασηχυτικό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ζήτημα των επικουρικών συντάξεων παραπέμφθηκε να συζητηθεί αργότερα.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα».

Σκληραίνουν τη στάση για τα «κόκκινα δάνεια»

Επί τάπητος θα τεθεί την Τρίτη το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και τα κριτήρια για την πώληση σε ξένα funds, ενώ μεγάλη παραμένει απόσταση για τις «ευαίσθητες» κατηγορίες.

Η ελληνική πρόταση ήθελε το δύσκολο αυτό θέμα να κριθεί σε δεύτερη φάση, προς τον Ιούνιο, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές, που εμμένουν στη θέση τους να αντιμετωπιστεί «εδώ και τώρα» και με τρόπο που θα οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

H κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της θέση να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.


Πηγή: efsyn.gr