WSJ: Αντίθετη η Bundesbank στα σχέδια του Ντράγκι

Gazzetta team
WSJ: Αντίθετη η Bundesbank στα σχέδια του Ντράγκι
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα πηγή της Bundesbank, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υψηλών προσδοκιών και απογοητεύσεων από τις αγορές

Τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρίσκουν αντίθετη την γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα πηγή της Bundesbank δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υψηλών προσδοκιών και απογοητεύσεων από τις αγορές ενώ άνθρωποι που είναι καλοί γνώστες του ζητήματος επισημαίνουν πως ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανησυχούν ότι μετά από χρόνια η πολιτική του εύκολου χρήματος που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ήταν ιδιαίτερα αντίθετος στην αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. στα 80 δισ. ευρώ.

Ήταν περισσότερο πρόθυμος να συζητήσει για τα πιο παραδοσιακά εργαλεία της ΕΚΤ, όπως τα επιτόκια και τα μακροπρόθεσμα δάνεια. Μάλιστα, αν ήταν στο χέρι του η ΕΚΤ δεν θα προχωρούσε σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Bundesbank εναντιώνεται στις αγορές κρατικών ομολόγων, αφού τις θεωρεί ως ένα επικίνδυνο εργαλείο πολιτικής που θα μπορούσε να δημιουργήσει φούσκες και να μειώσει την πίεση στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως θεωρούνται απαραίτητες.

Πηγή: newmoney.gr