Σφραγίζεται και επίσημα ο Βαλκανικός διάδρομος

Gazzetta team
Σφραγίζεται και επίσημα ο Βαλκανικός διάδρομος
ην επιβολή πιο αυστηρών μέτρων με στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών ροών ξεκινά η Σλοβενία, στα πλαίσια σχεδίου που θέλει έναν ακόμη πιο «στενό» βαλκανικό διάδρομο, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς την Δυτική Ευρώπη, ενώ η Αυστρία αντιδρά, κατηγορώντας την Σλοβενία για «μονομερή» ενέργεια.

Η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος θα επιτρέπεται μόνο σε μετανάστες που σκοπεύουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο στην χώρα, ή σε όσους έχουν διαπιστωμένη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Σλοβενία που είναι μέλος της ΕΕ, έχει χρησιμοποιηθεί σαν χώρα «τράνζιτ» από τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Γερμανία και άλλες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Miro Cerar, δήλωσε χθες ότι ο αποκαλούμενος «βαλκανικός διάδρομος» πλέον «κλείνει» στην πράξη.

Ανάλογα μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών λαμβάνει και η Κροατία, ενώ η Σερβία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα κλείσει τα σύνορά της με Σκόπια και Βουλγαρία για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Οχτώ μέλη της ζώνης Σένγκεν- μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία- έχουν επιβάλει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, αφήνοντας εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, χιλιάδες μετανάστες.

Αντιδρά η Αυστρία: Μονομερής η ενέργεια της Σλοβενίας
Στη Σλοβενία επιρρίπτει ευθύνες η Αυστρία για την πλήρη απαγόρευση στη διέλευση των προσφύγων που επιβλήθηκε από χθες τα μεσάνυχτα.

Ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία, Γιοχάνες 'Αιγκνερ, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, ανέφερε ότι η Βιέννη δεν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων.

«Η Αυστρία δεν έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα» τόνισε ο Αυστριακός πρέσβης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η αυστριακή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν είχε πρόθεση τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

«Η Αυστρία έχει ανοιχτά τα σύνορα της, απλώς επιβάλλει αυστηρό έλεγχο και έθεσε όριο για τον αριθμό των προσφύγων - σε ετήσια και καθημερινή βάση - στους οποίους θα επιτρέπει τη διέλευση ή θα παρέχει άσυλο», υπογράμμισε ο πρέσβης Γιοχάνες 'Αιγκνερ. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας εκτίμησε ότι θα ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όσους πραγματικά προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές να βρεθούν στις χώρες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο ταξιδεύοντας κατευθείαν από την Τουρκία χωρίς να ταλαιπωρούνται και να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Την ίδια εκτίμηση έκανε, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Σερβία, 'Αξελ Ντίτμαν, ο οποίος επισήμανε ότι στην επόμενη Σύνοδο της ΕΕ θα πρέπει να επικυρωθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που δεν θα ζημιώνει την Ελλάδα.

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Την ώρα που ο Βαλκανικός διάδρομος στενεύει τόσο επικίνδυνα, στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει δραματική. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ παραμένουν κλειστά και πάνω από 13.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης, η κατάσταση παραμένει δραματική... Οι πρόσφυγες γίνουν «μάχη» με τις λάσπες και την υγρασία. Προσπαθούν να στεγνώσουν τις κουβέρτες τους και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το κρύο.

Η βροχή των περασμένων ημερών μετέτρεψε την περιοχή στα απέραντο λασπότοπο και ορισμένες σκηνές πλημμύρισαν από με νερά. Έτσι, στήθηκαν σκηνές στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες παραμένουν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ασφυκτικά γεμάτος είναι και ο σταθμός της πύλης Ε2.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.
Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το «Αριάδνη» στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Επιδημιολογικά ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ειδομένη

Επιδημιολογικά ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega.

Παρόλα αυτά, ο κ. Γιαννόπουλος προειδοποίησε ότι ακριβώς επειδή οι πρόσφυγες κοιμούνται στην ύπαιθρο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Στην ουδέτερη ζώνη έχουν ήδη φτάσει δύο μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιχειρούν με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών. Μάλιστα, τόνισε ότι πολλοί ενήλικες και παιδιά έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους

Καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή».

Πηγή: ethnos.gr