Ο 19χρονος που θέλησε να ρίξει την κυβέρνηση της Κίνας

Gazzetta team
Ο 19χρονος που θέλησε να ρίξει την κυβέρνηση της Κίνας
Ο Joshua Wong ήταν 17 ετών όταν αποφάσισε να ρίξει την κινεζική κυβέρνηση το 2014.

Πριν καν το καταλάβει, ο έφηβος από το Χονγκ Κονγκ ήταν το πρόσωπο μιας τεράστιας διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας, γνωστής και ως «Το κίνημα της Ομπρέλας», το οποίο ζητούσε εκλογές, ανεξάρτητες από την επιρροή της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας. Αίτημά τους ήταν το Πεκίνο να δώσει στο Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα ελεύθερης ψήφου για τον επόμενο κυβερνήτη του, κάτι που το Πεκίνο απέρριψε.

https://fortunedotcom.files.wordpress.com/2015/03/461513088.jpg?quality=80&w=840&h=485&crop=1

Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθεί η δίκη στην οποία ο Wong είναι κατηγορούμενος και αντιμετωπίζει μια πιθανή πενταετή ποινή φυλάκισης. Οι κατηγορίες προκύπτουν από τις ημέρες του Κινήματος της Ομπρέλας. Ο Wong κατηγορείται για «παράνομη συγκέντρωση» και «υποκίνηση άλλων σε παράνομη συγκέντρωση» στην Πλατεία Civic, ένα σύμβολο της ειρηνικής διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση έληξε τον Δεκέμβριο του 2014, χωρίς σαφή αποτελέσματα, αλλά ο αγώνας του Wong για τη δημοκρατία συνεχίζεται και για πολλούς αυτός είναι ένα σύμβολο ελπίδας.

GettyImages 456423004

Ο 17χρονος Joshua Wong, η ηγετική μορφή ενός συνδικάτου μαθητών και σπουδαστών, το οποίο ίδρυσε το 2012, βρίσκεται πίσω από το κίνημα που συνταράσσει το Χονγκ Κονγκ, την πρώην βρετανική αποικία, υπό κινεζική επιτήρηση.

Το κίνημα «Occupy Central» θα έχει πάντως στο εξής ένα πρόσωπο, τον Joshua. Αυτός ξεκίνησε, με το συνδικάτο του, το sit-in στο κέντρο της πόλης. Και στη συνέχεια όρμησαν όλοι μαζί εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Το φοιτητικό δωματιάκι που διατηρεί στο Open University του Χονγκ Κονγκ παραβιάστηκε δύο φορές από την αστυνομία και ένα κομπιούτερ κρατήθηκε στην ασφάλεια.

RTR48PSO

Το όνομά του φιγουράρει στη μαύρη λίστα του υπουργείου Ασφαλείας του Πεκίνου και εμφανίζεται ως μια σοβαρή απειλή για το Κομμουνιστικό κόμμα. Το Wen Wei Po, μια μεγάλη φιλοκομμουνιστική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ τον παρουσιάζει σαν Αμερικανό πράκτορα. Όπως γράφει, οι «δυνάμεις των ΗΠΑ» είχαν εντοπίσει τις δυνατότητές του και είχαν κάνει τα πάντα για να τον μεταμορφώσουν σε σούπερ σταρ επαναστάτη.

http://ichef.bbci.co.uk/news/624/media/images/77963000/jpg/_77963523_77963522.jpg

Η πρώτη του επανασταστική πράξη έγινε όταν ήταν 15 ετών και πολέμησε για να βγει το μάθημα του «πατριωτισμού» από τα σχολεία, το οποίο εγκωμίαζε την κινεζική πολιτική. Η ομάδα του Joshua έκανε μια πρωτοφανή κινητοποίηση η οποία κατέληξε σε διαδήλωση 100.000 ατόμων. Ο Joshua επικεφαλής 1.000 περίπου φοιτητών στρατοπεδεύουν επί μια εβδομάδα μπροστά στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης. Παίρνοντας παράδειγμα από την επανάσταση της πλατείας Τιενανμέν, κάποιοι φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας και κατασκεύασαν άγαλμα που ονόμασαν «η θεά της δημοκρατίας».

Μπροστά σε αυτή την αντίδραση ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ αναγκάστηκε να αποσύρει το μάθημα από τα σχολεία. «Πρέπει να δίνεις κάθε μάχη σαν να είναι η τελευταία...Μόνο έτσι μαθαίνεις να χτίζεις τη θέληση για να συνεχίσεις», είχε δηλώσει ο Joshua.

Ο Joshua Wong εμπνεύστηκε, φυσικά, από άλλες προσωπικότητες που διοργάνωσαν το «Κίνημα της Ομπρέλας», όπως ο βαπτιστής ιερέας Chu Yiu-ming, 70 ετών και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εργατικής εξέγερσης το 1989. Επίσης, ο Benny Tai Yiu-Ting, 50 ετών, συνιδρυτής του κινήματος Occupy Central, ο Chan Kin-man, 55 ετών, καθηγητής κοινωνιολογίας.


Πηγή: protothema.gr