Τσίπρας: Eίμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων

Gazzetta team
Τσίπρας: Eίμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων
Επίθεση στη ΝΔ για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών - Βολές για «παρελκυστική τακτική» από την πλευρά του ΔΝΤ - Νέο «μήνυμα» κατά της διαπλοκής

«Η τρέχουσα κΗ προσφυγική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τρέχουσα κρίση φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μια απόφαση υψηλού ρίσκου, όπως αποδείχθηκε, ενώ μίλησε για σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σε αυτήν ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της ΕΕ και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.

«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».

«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υπογράμμισε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, εν όψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής, διαμορφώνεται σε τρεις άξονες, που είναι οι εξής:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,
β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και
γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ, με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως «κατ' ελάχιστον εθνική στρατηγική» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, ξεκαθάρισε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την στάση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας τροφή και ασφάλεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους» τόνισε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να «σηκώσει» όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών. «Είμαστε η χώρα που, στο πλαίσιο του δυνατού, καταφέραμε να μετατρέψουμε μία δύσκολη κατάσταση σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση» υπογράμμισε.

Επίθεση στη ΝΔ

Κάνοντας ειδική μνεία στη ΝΔ και παρά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς στην καγκελάριο Μέρκελ.

Ακόμη, επισήμανε τις αντιφάσεις στη ρητορική της, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιδείξει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, το οποίο ωστόσο, όπως είπε, έρχεται σε σύγκρουση με την ακροδεξιά ρητορική του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού του είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ. Την Τρίτη, συνέχισε, θα υπογραφεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στο τουρκικό έδαφος.

«Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία» ανέφερε στη συνέχεια, ενώ απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση και χαιρέτισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επικράτησε η λογική της Χρυσής Αυγής, αλλά η λογική της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών, σημειώνοντας ότι στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, με την κυβέρνηση να αναμένει ακόμη 20.000.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων, αλλά και του περιορισμού των ροών από την Τουρκία. Διευκρίνισε, δε, ότι ο πλήρης τερματισμός του προβλήματος θα επέλθει μέσω της ειρήνευσης στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Τσίπας εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωσή της, παρά την «παρελκυστική τακτική» του ΔΝΤ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφωνές του Ταμείου είναι πολιτικές και εκτίμησε ότι, σύντομα, οι Ευρωπαίοι δανειστές, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θα καλέσουν όλα τα μέρη -άρα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να σεβαστούν τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015.




Η ομιλία Τσίπρα πραγματοποιήθηκε μόλις 24 ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφήςΕυρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς επί βασικών σημείων για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που συντάχθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα επαναλάβει στους εταίρους της ότι σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης και φυλάσσει τα κοινά σύνορα. Ταυτόχρονα όμως αναμένει και από αυτούς να σεβαστούν τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή να μην κλείνουν τα σύνορα.

Παράλληλα, αναμένεται να θέσει την Άγκυρα προ των δικών της ευθυνών για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Πηγή: protothema.gr