Δραματική η κατάσταση για 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη

Gazzetta team
Δραματική η κατάσταση για 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη
Δραματική είναι η κατάσταση για 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα περίπου 1.000 μετανάστες έφτασαν το πρωί στον Πειραιά και χιλιάδες άλλοι είναι εγκλωβισμένοι στη Βικτώρια.

Στη χώρα υπολογίζεται ότι συνολικά βρίσκονται σχεδόν 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στον Πειραιά περίπου 3.000, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις: 700 στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τραγικές συνθήκες, ενώ είναι εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες!

Όλα αυτά ενώ χθες, Παρασκευή, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες!

Άλλοι 1.000 μετανάστες στον Πειραιά

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το ναυλωμένο καταμαράν «Tera Jet» κατέπλευσε στις 6 το πρωί με 400 άτομα από τη Χίο, ενώ στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» με 445 άτομα από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας» που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται να διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά.

Στην πύλη Ε-2 αναμένεται σήμερα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται. Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου θα επισκεφθούν σήμερα το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μακρυνός.

Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλ. Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.

Πηγή: protothema.gr