Μέχρι τις 12/5 η Ελλάδα πρέπει να έχει καταγράψει τους πρόσφυγες

Gazzetta team
Μέχρι τις 12/5 η Ελλάδα πρέπει να έχει καταγράψει τους πρόσφυγες
Προθεσμία έως 12 Μαίου δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα να καταγράψει όλους τους μετανάστες και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. 32 χιλιάδες εγκλωβισμένοι, εκτιμήσεις για 150 χιλ.

Mε δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, πάνω από 32 χιλιάδες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και τους υπουργούς να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για 150.000 μετανάστες η Ε.Ε δίνει στην Αθήνα προθεσμία έως τις 12 Μαίου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους.

Η δήλωση έρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη, τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Die Welt είπε: «Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) μέχρι τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες έτσι ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη».

Ο κ Αβραμόπουλος είπε ακόμη στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

Την ίδια ώρα σε προετοιμασία νέων hotspots αλλά και της κοινής γνώμης για την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, προχωρούν οι αρμόδιοι υπουργοί, με τον Γιάννη Μουζάλα να υπογραμμίζει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται με δεδομένο ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά. Το ακριβές νούμερο ουδείς το γνωρίζει αλλά αν παρατηρήσει κάποιος τις δηλώσεις υπουργών ο αριθμός που φαίνεται να «παίζει» είναι 150.000. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» 150.000 πρόσφυγες. Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης θα μετατραπεί σε χώρα παραμονής για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ για τον αριθμό των προσφύγων εκτίμησε πως θα είναι λιγότεροι από 150.000

Πρεμιέρα του συντονιστικού οργάνου

Το νεοσυσταθέν συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη γενική γραμματεία Μέσων και Ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Οπως ανέφερε κι ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας, ο όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά. «Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή του η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε εμμέσως ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, ενώ μίλησε δημιουργία 15.000 θέσεων φιλοξενίας την επόμενη εβδομάδα αλλά και κάθε εβδομάδα αν χρειαστεί: «Η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα.»

Σε ερώτηση αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε κέντρα μόνιμης φιλοξενίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί.

FT: Κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία

Το βάρος στρέφεται πλέον στην έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT η «η ΕΕ είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Άγκυρα σύμφωνα με την οποία όλοι οι μη – Σύρoι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι με αυτήν την συμφωνία η ΕΕ επιδιώκει να κάνει ένα κρίσιμο βήμα για την σκλήρυνση της στάσης της έναντι στις ροές των ανθρώπων που φτάνουν στα εδάφη της. Το δημοσίευμα που υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής στης Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ, αναφέρει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τουσκ έδωσε μυστικά το σήμα ότι η Άγκυρα θα δεχθεί τις συστηματικές επιστροφές των μη-Σύρων και θα αναλάβει δράση κατά των διακινητών».

Πηγή: thetoc.gr