Το hotspot της Μόριας επισκέφτηκε ο Κουτσούμπας

Gazzetta team
Το hotspot της Μόριας επισκέφτηκε ο Κουτσούμπας
Το προσφυγικό και ο επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις νησιώτικες οικονομίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λέσβο, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και με τους αντιπεριφερειάρχες Θοδωρή Βαλσαμίδη και Χρύσανθο Αργυρίου, ενώ το μεσημέρι επισκέφθηκε το hotspot της Μόριας.

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρο Τάσο, τους δημοτικούς συμβούλους Νίκη Τσιριγώτη και Κωνσταντίνα Κοτζαδημητρίου και τον πρώην βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε αρχικά τον Δήμο Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις συντονισμένες δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στις ανάγκες που υπάρχουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις στον τουρισμό και επισήμανε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης του τόπου, αξιοποιώντας κάθε σχετική δυνατότητα.

Ο κ. Γαληνός εξέφρασε στον κ. Κουτσούμπα την έντονη δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα, που χρησιμοποιώντας περσινό φωτογραφικό υλικό, επιχειρούν να εμφανίσουν εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που υπάρχει σήμερα, υπονομεύοντας ουσιαστικά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Η συνολική εικόνα της Λέσβου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το νησί παραμένει ένας τόπος φιλόξενος, όμορφος και πάνω από όλα ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια ο γ.γ. του ΚΚΕ μετέβη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου συναντήθηκε με τους αντιπεριφερειάρχες Θοδωρή Βαλσαμίδη και Χρύσανθο Αργυρίου. Οι δυο αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν τη συνδρομή του ΚΚΕ να στηριχθούν τα νησιά και η τοπική οικονομία, αφού -όπως είπαν χαρακτηριστικά- έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά προβλήματα σε κοινωνικό οικονομικό ακόμα και περιβαλλοντικό επίπεδο από την προσφυγική κρίση.

Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις επεμβάσεις και τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και χρειάζεται μια πιο καθαρή φωνή και από την τοπική αυτοδιοίκηση προς τις κυβερνήσεις, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Τόσο στο Δημαρχείο όσο και στην Περιφέρεια, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε ιδιαίτερα για την αλληλεγγύη που δείχνει ο λαός της Λέσβου σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στο νησί.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο γ.γ. του ΚΚΕ επισκέφτηκε την αγορά της Μυτιλήνης και το κτίριο όπου στεγάζεται ο ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ. Στη διάρκεια της συνομιλίας του έγινε αναφορά στις «τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε εξοπλισμό».

Στο hotspot

Νωρίς το μεσημέρι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης, την ώρα που βουλγαρικό πλοίο της δύναμης της Frontex αποβίβαζε 440 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολούθησε η επίσκεψη του στο hotspot της Μόριας, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί και ενημερώθηκε για τη διαδικασία που πρέπει να περάσει ο κάθε πρόσφυγας και μετανάστης, προκειμένου να καταγραφούν και να εξακριβωθούν τα στοιχεία του.

Σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε «στις τεράστιες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που δημιούργησαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εμπλοκές, επεμβάσεις και πολέμους στη περιοχή της Συρίας, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια», ενώ -όπως είπε- «συνεχίζουν να επιτείνουν το πρόβλημα με τις αποφάσεις και τις υπογραφές που έβαλαν όλα τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, με το να μην δημιουργούν προϋποθέσεις απεγκλωβισμού των προσφύγων, αυτών των δυστυχισμένων υπάρξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου, είτε σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ «κανένας ουσιαστικά δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αντίθετα και με τα hotspots και με όλες τις άλλες προδιαγραφές, βοηθούν στο να εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ που λέει ότι «από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να φεύγουν αεροπορικώς, με πλοία, με οποιοδήποτε μέσο, αφού γίνει η καταγραφή τους για τις χώρες προορισμού τους, για όπου πρέπει». Επίσης πρότεινε «όσοι έχουν εγκλωβιστεί ή βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να φεύγουν, όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να ανακυκλώνεται το πρόβλημα στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Ειδομένη, αλλά απευθείας, με οποιοδήποτε μέσο, να κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί δηλαδή όπου προορίζονται να πάνε. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Έλληνες εργαζόμενους και στον λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Με αποτέλεσμα ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα, να επιτείνεται και από αυτό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών».

Ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε τη επίσκεψη του στο hotspot προτείνοντας «προσωρινή διαμονή, λοιπόν, εδώ ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με υγιεινή, με περίθαλψη, με τροφή, με νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες -δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα- ταυτόχρονα με το χτύπημα της ουσιαστικής αιτίας. Δηλαδή τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται, για να αναφέρω την πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, με τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία εδώ και όχι βεβαίως για να λύσει το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο που εγείρει, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας «αυτή είναι η λύση για το ΚΚΕ, αυτή θα παλέψουμε, αυτή θα εκθέσουμε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μεθαύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να οργανώνουμε τον αγώνα και την πάλη του ελληνικού λαού».

Η επίσκεψη του κ. Κουτσούμπα ολοκληρώνεται με πολιτική του ομιλία σήμερα στις 7.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Πηγή: newsbeast.gr