Γκάμπριελ: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες

Gazzetta team
Γκάμπριελ: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες
«Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων» πρότεινε ο Γερμανός αντικαγκελάριος για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών τάχθηκε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.


Χαρακτηριστική των προθέσεων του Γκάμπριελ ήταν η δήλωσή του στην εκπομπή «Maybrit Illner» του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες».

«Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων» αντιπρότεινε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε τις περισσότερες χώρες μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες». «Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν» συμπλήρωσε.

Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Ο αντικαγκελάριος επιτέθηκε τέλος στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.


Πηγή: protothema.gr