«Στην Τουρκία τα πλοία που θα εντοπίζει το ΝΑΤΟ»

Gazzetta team
«Στην Τουρκία τα πλοία που θα εντοπίζει το ΝΑΤΟ»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.

Πηγή: politisonline.gr