+slo-gun

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο ΟΣΕ από χθες έχει ζητήσει επίσημα από την αστυνομία να προβεί σε κινήσεις έτσι ώστε να περάσει η πρωινή αμαξοστοιχία από το σημείο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθούν οι εικόνες του περασμένου Νοεμβρίου όπου το σιδηροδρομικό δίκτυο δίκτυο ήταν υπό κατάληψη επί 20 ημέρες και επλήγησαν πολλές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως από τις 3 χθες το μεσημέρι οι Σκοπιανοί έχουν σφραγίσει τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες εγκλωβίζοντας περίπου 6.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και τον Πειραιά την Δευτέρα –κάτι το οποίο οδήγησε σε ένταση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας.

Οι απεγνωσμένοι Αφγανοί μετανάστες κάθισαν πάνω στις γραμμές των τρένων, κρατώντας συνθήματα γραμμένα πάνω σε χαρτόκουτα. «Γιατί ρατσισμός» γράφει ένα αυτοσχέδιο πλακάτ, ενώ παιδιά περιφέρονται κρατώντας τις λέξεις: «βοηθήστε μας να περάσουμε τα σύνορα».

 
Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Είτε θα πεθάνουμε εδώ είτε θα συνεχίσουμε» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Αφγανός Μοχάμεντ Ασίφ στο γαλλικό πρακτορείο. Ο 20χρονος διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει και τους επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους… «Η Γερμανία είχε πει ότι θα δέχεται τους πρόσφυγες, τι άλλαξε τώρα» δήλωσε ο Αφγανός.

Σε γυμναστήριο της Κοζάνης 400 πρόσφυγες
Κι ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, 400 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης στην Κοζάνη.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η εκκλησία για την άμεση προετοιμασία και την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

 
Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Αρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet