Από... Μάρτιο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας!

Gazzetta team
Από... Μάρτιο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας!
Πότε γυρίζουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια - Σε ποια σημεία προσεγγίζουν οι θέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - Πού παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις - Γιατί ο Τσακαλώτος κάνει απανωτές συσκέψεις για το δημοσιονομικό και τα νέα μέτρα

Τον δρόμο για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα άνοιξε η αποψινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρέδωσε τις προτάσεις της για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά, τα οποία θα συζητηθούν εκτενώς πλέον στην Αθήνα. Ωστόσο, δεν διαφαίνεται ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν πριν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής ​σχεδιάζεται να επιστρέψουν ​την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ή τη Δευτέρα 29 του μηνός, αν και άλλες πηγές έλεγαν πως δύσκολα θα συμβεί αυτό ​πριν από την ​1η Μαρτίου.

«Ουσιαστικά δεν έκλεισε τίποτε» λένε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, αλλά οι Θεσμοί θεώρησαν πως οι προτάσεις και τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν είναι επαρκή για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις εκ τους σύνεγγυς.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, το μεγάλο «παζάρι» δύσκολα θα προλάβει να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών -δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.

Ενώ γινόταν η αποστολή των στοιχείων μέσω τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε και ένα γύρο απανωτών συσκέψεων με τους αναπληρωτές υπουργούς κ.κ. Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη σύγκλιση υπάρχει για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχθεί την ΓΓΔΕ και θα αυτονομηθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών. Καλά πήγαν και οι συζητήσεις για τη νέα κλίμακα αποδείξεων που θα απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Μεγαλύτερη απόσταση έχουν να διανύσουν όμως κυβέρνηση και Θεσμοί για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος (με φόρους έως 50% ή και 55%), αλλά και εκείνη για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση. «Αγκάθι» για το φόρο εισοδήματος θεωρούνται ιδιαίτερα οι αυξήσεις φόρων στους αγρότες.

Χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές στο ασφαλιστικό, γι' αυτό και πρώτα θα καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα δημοσιονομικά (fiscal teams) και θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκεί θα διερευνήσουν το μέγεθος της τρύπας στον προϋπολογισμό από τη χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κλπ.

Πηγή: protothema.gr