Η Πορτογαλία πρότεινε να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες

Gazzetta team
Η Πορτογαλία πρότεινε να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες
Μέχρι τώρα η Πορτογαλία έχει δεχτεί περί τους 4.500 πρόσφυγες και πρότεινα να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός που θα μεταφερθούν στη χώρα, απευθυνόμενη στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση

Η Πορτογαλία πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες "όπου η μεταναστευτική πίεση είναι πιο ισχυρή" να φιλοξενήσει έως και 5.800 πρόσφυγες, επιπλέον των περίπου 4.500 που έχει ήδη αποδεχθεί η Λισαβόνα, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Στείλαμε αυτή την πρόταση αυτή την εβδομάδα, με επιστολή, στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σουηδία, και κάναμε την ίδια προσφορά στη Γερμανία" στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Η Πορτογαλία διαθέτει σημαντικό θαλάσσιο μέτωπο, αλλά δεν υφίσταται την ίδια μεταναστευτική πίεση με αυτές τις χώρες. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες", πρόσθεσε.

Η πρόταση αυτή απευθύνεται ωστόσο συγκεκριμένα σε 2.000 φοιτητές πανεπιστημίου και 800 σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και σε 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες εξειδικευμένους στους τομείς της γεωργίας και των δασών.

"Είναι οι τομείς στους οποίους έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια", υπογράμμισε η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως "αυτό μπορεί επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι θετικό για περιοχές που έχουν πληγεί από την εγκατάλειψη της υπαίθρου".

Η Πορτογαλία, η οποία εξήλθε από ένα πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας τον Μάιο του 2014, είναι αντιμέτωπη με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, 12,2%, αλλά επίσης και με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, η Πορτογαλία είχε ήδη δεχθεί να φιλοξενήσει περίπου 4.500 πρόσφυγες για δύο χρόνια.

Η απελθούσα τον περασμένο Νοέμβριο δεξιά κυβέρνηση είχε ωστόσο δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως η Πορτογαλία είναι "διατεθειμένη να κάνει θυσίες", αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Πηγή: protothema.gr