+slo-gun

Δεκτή η παραίτηση Σγουρίδη, λένε τώρα στο Μαξίμου

Δεκτή η παραίτηση Σγουρίδη, λένε τώρα στο Μαξίμου

Δεκτή η παραίτηση Σγουρίδη, λένε τώρα στο Μαξίμου

Έξαλλος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός με τη δήλωση Σγουρίδη ότι έλεγε ψέματα στους αγρότες - Γιατί άλλαξε η χθεσινοβραδυνή απόφαση όταν και είχε ανακοινωθεί ότι ο Αλ.Τσίπρας «θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

Η παραίτηση Σγουρίδη θα γίνει δεκτή, έλεγαν το πρωί της Πέμπτης υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μεταβάλοντας μέσα σε λίγες ώρες την γραμμή του Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ασχοληθεί με το θέμα μόις επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά κρατώντας εντός του κυβερνητικού σχήματος ένα πρόσωπο το οποίο όχι μόνο αποδέχεται αλλά και υιοθετεί την κριτική που κάνουν στον Αλέξη Τσίπρα οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του υφυπουργού Σγουρίδη από τις Βρυξέλλες.Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού αναφερόταν: «Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών  και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης, για λόγους ευθιξίας, έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

 

Η «βόμβα» Σγουρίδη

 

Πολιτική βόμβα έσκασε το βράδυ της Τετάρτης στην αυλή του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε αγωνιωδώς να ελέγξει την αγροτική κρίση και να περιορίσει, μέσω του διαλόγου που ήλπιζε να ξεκινήσει το σαββατοκύριακο, τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Χωρίς να το περιμένει κανείς, ο υφυπουργός Υποδομών και προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ – παλαιότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Παναγιώτης Σγουρίδης σε μία έκρηξη ειλικρίνειας και ομολογίας, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα και άλλοι πρωθυπουργοί.

Η δήλωση προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Σγουρίδης να  αναγκαστεί να υποβάλλει, για λόγους ευθιξίας, όπως ανακοινώθηκε, την παραίτησή του. Αρχικώς, το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε μία μεσοβέζικη λύση στον χειρισμό του θέματος, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες», δηλαδή το Σάββατο. Αντιλαμβανόμενοι ότι επρόκειτο για μία παραδοξότητα ως προς τον τρόπο χειρισμού τέτοιων υποθέσεων, που απλώς παρατείνει μία ενοχλητική, για την κυβέρνηση, εκκρεμότητα, το πρωί της Πέμπτης άλλαξαν γνώμη και διέρρεαν ότι η παραίτηση Σγουρίδη γίνεται δεκτή.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν ήθελαν να υπάρξει απομάκρυνση υφυπουργού την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν στις Βρυξέλλες για κρίσιμες επαφές και τη σύνοδο κορυφής, ενώ θεωρήθηκε αναγκαίο να μεσολαβήσει μία διαβούλευση με τον Πάνο Καμμένο, ώστε να μην προκύψει και κρίση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, από τους οποίους προέρχεται ο… ειλικρινής, πλην… απρόσεκτος υφυπουργός.

Το θέμα «έσκασε» αργά το μεσημέρι της Τετάρτης με ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ. Σγουρίδη. Αμέσως το θέμα φούντωσε με την κυβέρνηση να έρχεται σε δύσκολη θέση. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες και ζήτησε αμέσως να υπάρξει ανασκευαστική δήλωση από τον κ. Σγουρίδη. Την πρωθυπουργική εντολή μετέφερε στον υφυπουργό, ο πρόεδρος του κόμματός του Πάνος Καμμένος και έτσι ο κ. Σγουρίδης προχώρησε διευκρίνισε αργότερα ότι «δεν εννοούσα ότι ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τους αγρότες, ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς».

Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Η έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου δεν μετριάστηκε και εκ των πραγμάτων ο κ. Σγουρίδης βρέθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του. Κυβερνητικά στελέχη δεν έδιναν ισχυρές διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, ούτε προεξοφλούσαν τι θα συμβεί. Άφηναν ωστόσο να διαφανεί ότι πλέον πολύ δύσκολα ο κ. Σγουρίδης θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχει ραγίσει η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί ότι εάν γίνει αποδεκτή η παραίτηση, τότε η θέση του υφυπουργού Υποδομών εξελίσσεται μάλλον σε… «καταραμένη». Από την ίδια θέση είχε παραιτηθεί στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του σε αυτή, ο Δημήτρης Καμμένος, επίσης στέλεχος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος δεν είχε στεριώσει εξαιτίας ρατσιστικών και ξενοφοβικών σχολίων, που είχε αναρτήσει παλαιότερα στο διαδίκτυο. Στη θέση του είχε οριστεί τότε ο κ. Σγουρίδης, που τώρα είναι στην πόρτα της εξόδου.

 

Οι επίμαχες δηλώσεις

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στο MAXIMUM 93,6) ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους τους και τις εκλογές.

Συγκεκριμένα επισήμανε πως «οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν. Αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, «Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;», ο υφυπουργός απάντησε...  «όπως και ο προηγούμενος με το Ζάππειο 1, το Ζάππειο 2, το Ζάππειο 3, όπως τα λεφτά υπάρχουν»!

«Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Όπως ο Παπανδρέου, πριν κλπ. Άρα κάποια στιγμή, επειδή η χώρα έφτασε στο τέλος και επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα επιτελικό υπουργείο που μιλάει μόνο για την επιχειρηματικότητα, ας ξαναβάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο υφυπουργός επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να δώσει διαφορετικό περιεχόμενο σε όσα είπε το πρωί. Δεν εννοούσα ότι ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τους αγρότες, ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς, δήλωσε.

Εάν η παραίτηση του κ. Σγουρίδη γίνει αποδεκτή, θα πρόκειται για το δεύτερο στέλεχος των ΑΝΕΛ που απομακρύνεται από την κυβέρνηση. Η αρχή είχε γίνει από τον Δημήτρη Καμμένο ο οποίος συμπτωματικά κατείχε την θέση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για λιγότερο από 24 ώρες. Ο κ. Καμμένος ορκίστηκε υφυπουργός στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και αποπέμφθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου όταν έγιναν γνωστές οι αντισημιτικές απόψεις του. Αποτέλεσμα ήταν ο ευρισκόμενος υπό παραίτηση σήμερα Παναγιώτης Σγουρίδης να μπει στην κυβέρνηση από... καραμπόλα, προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την απομάκρυνση του Δημήτρη Καμμένου. 
 

Best of internet