Εκπαιδευτικοί: 3.000 τα κενά στα σχολεία

Gazzetta team
Εκπαιδευτικοί: 3.000 τα κενά στα σχολεία
Ξεπερνούν τις 3.000 θέσεις τα κενά στα σχολεία που θα παραμείνουν ακάλυπτα ως το τέλος της χρονιάς, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, με τον υπουργό Παιδείας να τους απαντά που αυτά δεν επηρεάζουν τη λειτουργία.

Το μεσημέρι, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά στα σχολεία. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ως το τέλος της χρονιάς θα παραμείνουν ακάλυπτα περίπου 2.000 κενά στην πρωτοβάθμια και 1.200 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βασικό αίτημα της κινητοποίησής τους ήταν να καλυφθούν αυτά τα κενά φέτος. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη μίλησε για «συκοφάντηση», σε έναν βαθμό, του εκπαιδευτικού κλάδου, από πλευράς υπουργείου, όταν γίνεται λόγος για πλασματικά κενά και πλεονάζουσες ώρες, στην προσπάθεια για εξοικονόμηση προσωπικού.

«Τα κενά είναι πολύ λιγότερα από πέρυσι και πρόπερσι και δεν επηρεάζουν την κύρια λειτουργία του σχολείου», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. «Τα πραγματικά κενά τα αντιμετωπίζουμε στο βαθμό που μπορούμε. Το πρόβλημα με ορισμένα πλασματικά κενά που υπάρχουν, δεν φορά σε καμία περίπτωση το σύνολο της εκπαίδευσης, στο βαθμό όμως που αφορούν ορισμένες πλευρές της, είναι θέμα που και αυτό το αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα τον Σεπτέμβριο, χωρίς προβλήματα στη στελέχωση του προσωπικού. Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για την ειδική αγωγή, ανέφερε:

«Υπάρχει μια τροπολογία στη Βουλή που προχωράει στην επικρατέστερη, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, επιλογή της συμπεριληπτικής διδασκαλίας στην ειδική αγωγή. Που σημαίνει, όχι γκετοποίηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά αξιοποίηση της εκπαίδευσης συνολικά. Αυτό δε σημαίνει μείωση προσωπικού. Αντιθέτως, θα έχουμε για πρώτη φορά στην ειδική εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο περισσότερο μόνιμο προσωπικό».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για 20.000 μόνιμους διορισμούς «αρχής γενομένης του 2016».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φίλης τάχθηκε ενάντια στη συμμετοχή μαθητών σε διαμαρτυρίες κατά των hot spots.

«Ως κυβέρνηση είμαστε υπέρ της κινητοποίησης των πολιτών. Με βάση όμως ορισμένες αξίες και ορισμένα δημοκρατικά ιδανικά. Δεν είναι δυνατόν να παρωθούνται σε κινητοποιήσεις παιδιά του δημοτικού, με μια ρητορική μίσους. Όσοι το κάνουν αυτό, δεν έχουν σχέση ούτε με την ελληνική παράδοση της φιλοξενίας ούτε με την παράδοση της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Πηγή: iefimerida.gr