Κυβερνητικές πηγές: Από Δευτέρα επιστρέφουν οι δανειστές

Gazzetta team
Κυβερνητικές πηγές: Από Δευτέρα επιστρέφουν οι δανειστές
Να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα –πλην απροόπτου φυσικά- ετοιμάζονται οι απεσταλμένοι των δανειστών - Ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό κενό τα θέματα αιχμής στις συζητήσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση

Να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα –πλην απροόπτου φυσικά- ετοιμάζονται οι απεσταλμένοι των δανειστών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του protothema.gr ότι δεν επρόκειτο να επανέλθουν πριν τις 20 Φεβρουαρίου –και πάντως όχι στις 15-18 του μηνός όπως εκτιμούσαν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι επικεφαλής του κουαρτέτου συμφώνησαν κατ’αρχήν ότι μπορεί να έρθουν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και οι συναντήσεις να ξεκινήσουν από την άλλη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν:

- το Ασφαλιστικό: εξετάζεται σαν συμβιβαστική λύση να υπάρξει προσωρινά (πχ για 1-2 χρόνια μόνον) αύξηση των εισφορών, ώστε να μετριαστούν οι πιέσεις για άμεση περικοπή συντάξεων.

- το Φορολογικό: σχεδιάζονται αλλαγές στους φόρους για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, επανεξετάζονται αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές αλλά οι θεσμοί αντιδρούν στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή 50%-55% για ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

- το δημοσιονομικό κενό: το ΔΝΤ υπολογίζει σε 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό «κενό» για τη διετία 2015 - 2016, ενώ οι εταίροι στο μισό, δηλαδή περίπου σε 900 - 950 εκατ. ευρώ.

Εφόσον κλείσουν όλα τα ανοικτά «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα πολυνομοσχέδιο – μαμούθ που θα ενσωματώνει όλες τις αλλαγές, προκειμένου να δώσει την έγκρισή του το Eurogroup και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά τον Μάρτιο ή Απρίλιο.

Πηγή: protothema.gr