«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ή bail-in»

Gazzetta team
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ή bail-in»
«Τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται κούρεμα καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας..

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, και συνεπώς «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε» ότι θα υπάρξει ανάγκη για «κούρεμα» καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων, δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται κούρεμα καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε η κ. Νουί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αγορά.

Τόνισε πάντως ότι «η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης» είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της τήρησης του Μνημονίου, αλλά και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενη ειδικά στα «κόκκινα» δάνεια, η κ. Νουί τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι ενδεχόμενες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησής τους, ώστε να ελαφρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Η κ. Νουί άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η πώληση δεν είναι η μοναδική λύση, καθώς υπάρχουν πολλά είδη δανείων – όπως στεγαστικά ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων – και επομένως «διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις».

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση, με σκοπό να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την πώληση στεγαστικών δανείων, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων σε ιδιωτικά funds.

Τέλος, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) θα εξαιρεθούν από τα φετινά τεστ αντοχής, αφού αξιολογήθηκαν ήδη στα τέλη του 2015.


Πηγή: skai.gr