Κλούνεϊ μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση είναι τεράστια

Gazzetta team
Κλούνεϊ μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση είναι τεράστια
«Η κρίση είναι μεγαλύτερου εύρους σε σύγκριση με όσα παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ», δήλωσε ο αστέρας του Χόλιγουντ

Για τεράστια προσφυγική κρίση, η οποία ξεπερνά σε εύρος τη σημασία που της προσδίδουν με τους τίτλους τους τα διεθνή ΜΜΕ, έκανε λόγο στις δηλώσεις του σε διεθνή Μέσα ο αστέρας του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο 54χρονος Αμερικανός ηθοποιός, που επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει το «Χαίρε, Καίσαρα», την τελευταία ταινία των αδελφών Κοέν, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου,δήλωσε πως έχει επίγνωση του μεγέθους του εγχειρήματός του και επικρότησε όσους εθελοντικά προσφέρονται να συνεισφέρουν, πολύ δε περισσότερο στους Γερμανούς που έχουν κινητοποιηθεί, προκειμένου να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες.

Γνωστός για την πολιτική και ανθρωπιστική του δράση, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ, ο Αμερικανός ηθοποιός ανακοίνωσε ο ίδιος την Πέμπτη (11/2) τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, προκαλώντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεκάδες φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία προσπάθησαν να τον εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην καγκελαρία ή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Το γραφείο της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Μέρκελ με τον Κλούνεϊ πραγματοποιήθηκε έπειτα από «επιθυμία του κ. Κλούνεϊ» και «χρησίμευσε στο να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων στο προσφυγικό ζήτημα, όπως επίσης και στις διεθνείς συρράξεις».

Ο διάσημος πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, λέγοντας ότι «η προσφυγική κρίση είναι τεράστια και σίγουρα είναι μεγαλύτερου εύρους σε σύγκριση με όσα παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ». Αναφέρθηκε και στη μάχη για την αμερικανική προεδρία, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί θα κάνουν το σωστό απορρίπτοντας τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για το Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ».
«Για εμένα η προσφυγική κρίση δεν είναι μονάχα οι Σύροι πρόσφυγες», υπογράμμισε ο διάσημος πρωταγωνιστής στο Reuters. «Ξέρετε, υπάρχουν ακόμα εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι και πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν, στο Νταρφούρ, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (εκεί) που συνεχίζουν να πεθαίνουν. Επομένως αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς 60 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε όλο τον κόσμ. Σίγουρα πρόκειται για μία φοβερή χρονική συγκυρία», προσέθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του περί απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αλλά και της ανύψωσης ενός τείχους που θα εμποδίζει την παράνομη διέλευση των Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος θα καταφέρει ποτέ να γίνει πρόεδρος.
«Νομίζω ότι ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ που το είπε αυτό: "Μπορείς να υπολογίζεις πάντα στους Αμερικανούς ότι θα κάνουν το σωστό – αφού έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη πιθανότητα". Επομένως ξέρετε όλα θα πάνε καλά, θα χρειαστούμε απλά μια στιγμή" για να το καταφέρουμε».

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, εν μέσω επικρίσεων από ηγέτες άλλων κρατών, αλλά και του γερμανικού Τύπου, δήλωσε:

«Συζητήσαμε σχετικά με τη δέσμευση της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Τζορτζ Κλούνεϊ, την Επιτροπή Διεθνούς Διάσωσης (IRC), της συζύγου του Αμάλ και του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και προέδρου της IRC. Συνομιλήσαμε σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια ΜΚΟ και μια κυβέρνηση να εργαστούν μαζί (για την επίλυση) των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν (τις χώρες τους) και επίσης τους τρόπους για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να δεσμευτούν σε αυτόν τον σκοπό».

Πηγή: protothema.gr