Άρθρο του Euobserver για την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν

Gazzetta team
Άρθρο του Euobserver για την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν
Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ευρωπαίους πρωθυπουργός πάει στη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων.

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελιδα Euobserver σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής τους συνεργασίας.

Ιδιαιτερη αναφορά γίνεται στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει «μια ενεργειακή, οικονομική και εμπορική γέφυρα μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ επισημαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη πρωθυπουργού της ΕΕ μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Αναφέρεται ακόμη ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και η Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου προχώρησαν στην πρώτη πετρελαϊκή συμφωνία για τη χώρα από την άρση των κυρώσεων ενώ ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι το Ιράν σχεδιάζει να διοχετεύει 300.000 βαρέλια την ημέρα προς την Ευρώπη.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι ιρανικές αρχές είχαν συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία για συνεργασία σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η υγεία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, οι υποδομές, οι μεταφορές και η κατασκευαστική βιομηχανία. «Η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για την αύξηση των συναλλαγών και για μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, επαινώντας την Ελλάδα για την «ανεξάρτητη πολιτική και γραμμή» της.

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι ούσα αντιμέτωπη με μαζική εισροή προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας, η ελληνική πλευρά ανέφερε στη συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ότι το Ιράν θα μπορούσε να «παίξει ρόλο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μεσόγειο».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα προσπαθεί να αναστηλώσει τη διεθνή φήμη της χώρας του, παρά την υποστήριξη που παρέχει στον συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει στον αγώνα κατά του ISIS και στο πλαίσιο αυτό «το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία του με την ΕΕ και την Ελλάδα».

Πηγή: newsbeast.gr