Αυστηρό μηνύμα Βρυξελλών: Θα πάρει μήνες η αξιολόγηση

Gazzetta team
Αυστηρό μηνύμα Βρυξελλών: Θα πάρει μήνες η αξιολόγηση
Ενήμερος και ανήσυχος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρώτο σοβαρό μήνυμα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο εκπέμπεται «κεντρικά» και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:

- Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

- Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκταμιευθούν οι δόσεις και να πληρωθούν οι ανάγκες του Ιουλίου ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ενήμερος και ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται και επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας και έναν άτυπο ρόλο συντονισμού για την αποστολή των στοιχείων που λείπουν (ρόλος που έλειπε από την κυβέρνηση).

Η φράση του στην Βουλή, «αν πάμε Ιούνιο καήκαμε», φαίνεται ότι έχει και άλλες διαστάσεις πέραν την χιουμοριστικής.

Το πρώτο σημαντικό ραντεβού για τον ορίζοντα της αξιολόγησης και την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών είναι το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου.


Πηγή: tovima.gr