Το Ιράκ «θωρακίζει» με τείχος και τάφρο τη Βαγδάτη

Gazzetta team
Το τείχος θα έχει μήκος 100 χιλιόμετρα και ύψος τρία μέτρα - Θα κατασκευαστεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη

Εικόνες από κάστρα και πόλεις του Μεσαίωνα αναβιώνουν στο σύγχρονο κόσμο, με αφορμή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ιδιαιτέρως των τζιχαντιστών. Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην κατασκευή τείχους και τάφρου περιμετρικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στις εισόδους και να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, οι εργασίες για την κατασκευή του τείχους θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και το μήκος του θα είναι 100 χιλιόμετρα. Θα έχει ύψος τρία μέτρα και θα έχει μπάρες στις εισόδους, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν δίχως την απαιτούμενη άδεια.

Η ιρακινή κυβέρνηση κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά τα αλλεπάλληλα τυρομοκρατικά χτυπήματα στην πρωτεύουσα της χώρας. Τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό της Τετάρτης (3/2), κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές επιθέσεις με βόμβες και πυροβολισμούς από κινούμενα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 28.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο σκοτώθηκαν 490 πολίτες και άλλοι 1.157 τραυματίστηκαν στο Ιράκ, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του χάους που επικρατεί. Το ίδιο διάστημα, μόνο στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 299 πολίτες και τραυματίστηκαν 785.

Το τείχος και η τάφρος θα κατασκευαστούν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη και θα υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου, ενώ η περιοχή θα φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Πηγή: protothema.gr