Τσιρώνης: Απέτυχε ο νόμος για τα αυθαίρετα

Gazzetta team
Τσιρώνης: Απέτυχε ο νόμος για τα αυθαίρετα
Την αποτυχία του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση που και ο ίδιος παρατείνει για οκτώ μήνες για εισπρακτικούς λόγους, παραδέχτηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, υποστηρίζοντας ότι ένα μικρό ποσοστό των μεγάλων αυθαιρεσιών έχουν δηλωθεί.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης γκρίζων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις υπό όρους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά πρόσωπο ένα διαχρονικό οικιστικό ζήτημα.

Ο κ. Τσιρώνης παρουσιάζοντας την Τρίτη το σχέδιο νόμου για τους δασικούς συνεταιρισμούς επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι δασικοί χάρτες θα επιλύσουν τι είναι νόμιμο και τι όχι. Το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επιταχυνθεί η ανάρτηση και η κύρωση των χαρτών μέσα στην επόμενη τριετία, θα παρουσιαστεί εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα και μέσα σε αυτό αναμένεται να ξεδιπλωθεί και όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι σε περιπτώσεις ολόκληρων οικισμών μέσα σε δάση θα πρέπει να βρεθεί κάποιο «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» για να νομιμοποιηθούν, προτείνοντας ακόμη και την ρυμοτόμηση περιοχών. Όπως είπε, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο δεξιά και αριστερά στη Δουκίσσης Πλακεντίας που χαρακτήρισε αυθαίρετη. Η περιοχή αυτή έμεινε εκτός σχεδίου για να μην εκτιναχθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων, καθώς επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά, ωστόσο ο κ. Τσιρώνης δήλωσε χθες ότι στην περιοχή ανεγέρθηκαν αυθαίρετες πολυκατοικίες. Σε ανάλογο ύφος μίλησε και για τη Σαλαμίνα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 280.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση. «Αυτά τι θα τα κάνουμε, θα γκρεμίσουμε όλη την Σαλαμίνα;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων τόνισε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα ωστόσο χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί καθώς θα χρειαστεί να περάσει μέσα από τους θεσμούς και να αποδείξει ότι δεν μεταβάλλει το ισοζύγιο των εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, το υπουργείο μεταφέρει το μπαλάκι στο Εσωτερικών. Η τροπολογία Κουρουμπλή με την οποία η κυβέρνηση έκλεινε την πόρτα στο γκρέμισμα αυθαιρέτων μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, έχει αποσυρθεί. Εικάζεται όμως ότι θα επανέλθει, αν και συγχωροχάρτι δεν θα δοθεί για κτίσματα που είναι σε αιγιαλό και ρέματα. Ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτούργησε, λέγοντας ότι ένα μικρό ποσοστό των αυθαιρεσιών που αγγίζει το 6% έως 10% έχει δηλωθεί. "Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις εκτός σχεδίου που δεν έχουν πληρώσει για τα αυθαίρετα" δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με κοινοβουλευτικούς παράγοντες και οικιστές του νομού Ηρακλείου που είναι ανάμεσα στους πρωταθλητές της αυθαίρετης δόμησης. Αίσθηση πάντως έκανε η αναφορά του κ. Τσιρώνη ότι μέχρι σήμερα, το υπουργείο δεν είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για να αντλεί στατιστικά στοιχεία για τα αυθαίρετα, δυνατότητα που απέκτησε πρόσφατα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ύψους περί τα 700.000 έως 800.000 ευρώ.

Δασικοί συνεταιρισμοί

Το υπουργείο ύστερα από πενταετή πάγο, προχωρεί στην θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τους δασικούς συνεταιρισμούς με στόχο να ξαναζωντανέψει τους παραδοσιακούς οικισμούς μέσα στα δάση αλλά και να αναπτύξει νέες θέσεις εργασίας. Στόχος είναι η αειφορική διαχείριση των δασών, η αντιμετώπιση της παθογένειας να συγκροτούν τους συνεταιρισμούς μέλη οικογενειών αλλά και η δημιουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων όπως επεξεργασίας ξύλου, συσκευασίας αρωματικών φυτών και μανιταριών κ.α

Πηγή: protothema.gr