Προφυλακιστέοι οι τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης

Gazzetta team
Προφυλακιστέοι οι τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης
Κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό παράνομο εφοδιασμό - Πώς έπεσαν στα χέρια των Αρχών.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι συλληφθέντες τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Ο 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, παίρνουν τον δρόμο για τη φυλακή κατηγορούμενοι για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής όπλων και κατοχή από κοινού ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αναμένεται η απόφαση για το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο θα μεταφερθούν έως ότου οριστεί η δικάσιμος.

Κατά την είσοδό τους στο δικαστικό μέγαρο, ο 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και καταδικασθείς προ δεκαετίας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, είχε χαμηλωμένο το κεφάλι αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, ενώ ο συγκατηγορούμενός του ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης, εισήλθε με φαινομενική ηρεμία και με το κεφάλι ψηλά.

Τους δύο άνδρες εκπροσώπησε αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος συνήγορος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Πώς έπεσαν στα χέρια των Αρχών


Την περασμένη Πέμπτη σήμανε «κόκκινος» συναγερμός στις Αρχές αφού άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν στο ΚΤΕΛ της πόλης, τον 29χρονο Mirsad Bektasevic και τον ο 20χρονος Αl Hasani Amer.




Οι δυο τους, έχοντας Σουηδικά διαβατήρια, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενίζελος» και από εκεί ταξίδεψαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη όπου έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκαν στις αποσκευές τους δύο κυνηγετικά μαχαίρια με μήκος λεπίδας 23 και 32 εκατοστών, ένας αορτήρας (λουρί) πολεμικού όπλου, ένα στρατιωτικό τύπου γιλέκο, κινητά, χρήματα, καθώς και εισιτήρια του ΚΤΕΛ που σημαίνει ότι επέλεγαν για τις μετακινήσεις τους λεωφορείο.

Σκοπός τους ήταν να φτάσουν στη Συρία ή στο Ιρακ μέσω Τουρκίας.

Ο ρόλος του 29χρονου Bektasevic που έστηνε «πυρήνες» σε όλη την Ευρώπη

Ο 29χρονος, θεωρείται πως έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «πυρήνων» τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Ο καταγόμενος από τη Βοσνία Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, με την προσωνυμία «Μάξιμος», θεωρείται πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν του.



Στις 19 Οκτωβρίου του 2005 ο 29χρονος Βόσνιος είχε συλληφθεί έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι της θείας του στο Σαράγεβο. Η αστυνομία είχε εντοπίσει τότε στο εσωτερικό του σπιτιού μία αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και μια βιντεοταινία με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας. Εξάλλου, είχε βρεθεί βίντεο στο οποίο ο 29χρονος μαζί με έναν 20χρονο συνεργό του από την Τουρκία, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί τότε, εμφανίζονται φορώντας μάσκες του σκι να κάθονται ανάμεσα σε όπλα και εκρηκτικά και να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη ως αντίποινα εναντίον χωρών που είχαν στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι δύο άνδρες είχαν θεωρηθεί τότε ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας δυτικής χώρας στο Σαράγεβο και βρίσκονταν συνεχώς υπό επιτήρηση έπειτα από την άφιξή τους στην πόλη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005.

Πηγή: protothema.gr