Τelegraph: Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα για το Brexit

Gazzetta team
Τelegraph: Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα για το Brexit
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα τον Ιούνιο στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Άγγλων δημοσιογράφων, ο Κάμερον θεωρεί ικανοποιητική τη συμφωνία που του πρόσφερε η Ένωση μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προτίθεται να τη θέσει προς έγκριση στον βρετανικό λαό στις αρχές του καλοκαιριού.

Η συμφωνία που μέχρι την τελευταία στιγμή, και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή το βράδυ, έδειχνε αβέβαιη, καθώς οι Βρετανοί πίεζαν για περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα «επείγον φρένο» και μια «κόκκινη κάρτα», τα οποία και ο Κάμερον φιλοδοξεί να πείσουν τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το «Επείγον Φρένο», το οποίο ήταν μια πρόταση που τέθηκε τον Δεκέμβριο από το γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέπει την δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει την είσοδο περισσότερων μεταναστών στα εδάφη του σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτή διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τουσκ αποδέχθηκε ότι η τωρινή κατάσταση είναι τέτοια που θα επέτρεπε την ενεργοποίηση του μηχανισμού άμεσα, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό επιχείρημα στον Κάμερον.

Από την άλλη, μέσα στην συμφωνία προβλέπεται και η «Κόκκινη Κάρτα», μια διαδικασία κατά την οποία οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να σταματούν ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιθυμούν να ενσωματώσουν.

Η τελευταία εξέλιξη είναι και αυτή που καθυστέρησε την ανακοίνωση της πρότασης συμφωνίας από τον Τουσκ, καθώς αποτέλεσε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από την ΕΕ για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που την Κυριακή το βράδυ φαινόταν ότι βρίσκονταν σε αδιέξοδο.

Η πρόταση της συμφωνίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής προς έγκριση σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ενώ σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού.


Πηγή: iefimerida.gr