Έκκληση για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων στην Ειδομένη

Gazzetta team
Έκκληση για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων στην Ειδομένη
Προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Σε επείγουσα δράση για να αρθεί ο περιορισμός πρόσβασης των προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και μεταναστριών σε προστατευμένες εγκαταστάσεις στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, καλεί η Διεθνής Αμνηστία τα μέλη, τους υποστηρικτές της και όλους τους πολίτες στην Ελλάδα καθώς και στις περισσότερες από 70 χώρες όπου δραστηριοποιείται παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, απευθύνει δημόσιο κάλεσμα ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές για να επιτρέψουν την πρόσβαση των ατόμων χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης.

Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν πως όλοι οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες και οι μετανάστριες που φτάνουν στα σύνορα με την «ΠΓΔΜ» ή που φτάνουν στον καταυλισμό στην Ειδομένη, θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε βασικές υποδομές και χειμερινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας, σε υποδομές υγιεινής και σε 24ωρη ιατρική περίθαλψη που παρέχονται από τις ΜΚΟ και τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στον εν λόγω προσωρινό καταυλισμό.

Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα της οργάνωσης φιλοξενείται σχετική έκκληση προς υπογραφή.

Κίνδυνος για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων

Όπως αναφέρει η οργάνωση, χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες προσπαθώντας να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ υποχρεώνονται να διανυκτερεύουν εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε εξωτερικό χώρο (συγκεκριμένα σε ένα βενζινάδικο στην περιοχή του Πολυκάστρου), ενώ η θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Το περιοδικό κλείσιμο των συνόρων μειώνει τη ροή των ανθρώπων που μπορούν να περάσουν και η ελληνική αστυνομία περιορίζει αυθαίρετα την πρόσβασή τους στον χειμερινό προσωρινό καταυλισμό, τη λειτουργία του οποίου έχουν αναλάβει εθνικές και διεθνείς οργανώσεις.

Ο προσωρινός καταυλισμός, που δημιουργήθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον Σεπτέμβριο του 2015 ως απάντηση στην επείγουσα ανάγκη των ανθρώπων που κατέφθαναν στα σύνορα, έχει χωρητικότητα 1.200 ανθρώπων, ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μόλις το ένα τρίτο αυτών.

Μόλις σε ένα 24ωρο (24 προς 25 Ιανουαρίου 2016) περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στο σημείο και ακόμη περισσότεροι αναμένεται να προσέλθουν τις ερχόμενες ημέρες. Με δεδομένες τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, η υγεία των περισσότερων προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και μεταναστριών -συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και βρεφών- είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Θα πρέπει άμεσα να έχουν πρόσβαση στον κοντινό προσωρινό καταυλισμό που έχει τις υποδομές να τους προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ιατρική βοήθεια για όλο το 24ωρο.

Το χρονικό

Από το Νοέμβριο του 2015, επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ μόνο σε υπηκόους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μετά την επιβολή των περιορισμών εισόδου που εισάγουν διακρίσεις από τις αρχές της ΠΓΔΜ, αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους δεν επέτρεψαν να διασχίσουν τα σύνορα, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2015 , η ελληνική αστυνομία εκκένωσε τον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης. Τα άτομα που δεν κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με λεωφορείο και τους προσφέρθηκε προσωρινό καταφύγιο σε αθλητική εγκατάσταση.

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν σε νέο περιορισμό, βάσει του οποίου τα άτομα από τις επιλέξιμες -για είσοδο- εθνικότητες πρέπει να δηλώσουν σε ποια χώρα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, ενώ θα επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα μόνο σε εκείνους και εκείνες των οποίων ο προορισμός είναι η Γερμανία ή η Αυστρία. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, μόνο τα άτομα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία γίνονται πλέον δεκτά στον προσωρινό καταυλισμό.

Παράλληλα, από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2015, τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες προς την Ειδομένη έχουν λάβει εντολή να σταματούν στο βενζινάδικο στην περιοχή του Πολυκάστρου, 20χλμ μακριά από τον καταυλισμό, όπου οι υποδομές είναι ελλιπείς οπότε και οι άνθρωποι διανυκτερεύουν έξω, στην ύπαιθρο.

Σημειώνεται πως δεδομένης της απουσίας των κρατικών υπηρεσιών, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες κατά τη διέλευσή τους από την Ειδομένη, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στα μέλη, τους υποστηρικτές της και όλους τους πολίτες για επείγουσα δράση και άσκηση πίεσης μέσω επιστολών στους αναπληρωτές υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παύσει άμεσα ο περιορισμός στην πρόσβαση των ταλαιπωρημένων αυτών ατόμων στον μεγάλο προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης που διαθέτει, έστω στοιχειώδεις, υποδομές φιλοξενίας και περίθαλψης.


Πηγή: newsbeast.gr