Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ αν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Gazzetta team
Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ αν καθυστερήσει η αξιολόγηση
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στέλνει ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Figaro» επικεντρώθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μεταξύ άλλων τόνισε πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα ενώ απέκλεισε να ζήσουμε μια ελληνική κρίση, ανάλογη με αυτή της περασμένης χρονιάς.

Σε ερώτηση αν μπορούμε να φοβόμαστε για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά, απάντησε: «Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, όμως σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους».

Με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε: «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων αναμένονται εκρηκτικές. Όμως πρόκειται για μια προϋπόθεση πολύ σημαντική για την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας».

Σε ερώτηση, αν θα πρέπει να ανησυχούμε, τόνισε: «Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες, γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή».

Σχετικά με την αξιολόγηση τόνισε πως ελπίζει πως θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα ενώ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε πως «η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022».

Πηγή: efsyn.gr