+slo-gun

Σφάχτηκαν με υπονοούμενα Σόιμπλε-Τσίπρας

Σφάχτηκαν με υπονοούμενα Σόιμπλε-Τσίπρας

Σφάχτηκαν με υπονοούμενα Σόιμπλε-Τσίπρας

Σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε βρέθηκε στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Οι δύο άντρες «σφάχτηκαν» με υπονοούμενα και αντάλλαξαν καρφιά σε όλη την διάρκεια των παρεμβάσεών τους.

Δείτε μερικά:

Σόιμπλε: Αν θέλουμε δυνατή Ευρώπη, εφαρμόζουμε τις συμφωνίες. Είναι η συμφωνία ανόητε...

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, παραφράζοντας μια ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «it's economy stupid».

Τσίπρας για ΔΝΤ: Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το... αναμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί, είπε ο πρωθυπουργός

Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και η... ειρωνία για τη Μέρκελ
Για την επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Σόιμπλε απάντησε: Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν.
Τα κοινοβουλια αποφασισαν ότι το ΔΝΤ πρεπει να συμμετεχει και αν αλλαξει αυτό θα είναι τρέλλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαινει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί.

Σόιμπλε: Χρειαζόμαστε ένα πλάνο σαν το σχέδιο Μάρσαλ
Πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω για το σχέδιο Μάρσαλ. Δεν το χρειαζόμαστε για την Ευρώπη αλλά για τις χώρες που έχουν καταστραφεί. Γεννήθηκα τη δεκαετία του '40 και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη Σχέδιο Μάρσαλ αλλά χρειάζεται κάτι ανάλογο. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάτι σαν αυτό. Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του
Την άποψη ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ» διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας μέρος στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός της Ελβετίας…απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί. Ωστόσο, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η  Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη  λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι  ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».
«Δυστυχώς η χώρα μου έχει βρεθεί στην καρδιά, στο επίκεντρο των δύο(σ.σ κρίσεων)  και στόχος είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή»
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της χώρας λόγω της κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε απολέσει το  25% του ΑΕΠ, είχαμε διόγκωση ανεργίας», είπε, και επέμεινε ότι η χώρα ναι μεν χρειάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται όμως και ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε, «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή. Να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας». Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης. «Χρειάζεται να βάλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά».

Βόλφανγκ Σόιμπλε: Η Μέρκελ με έπεισε για τη συμμετοχή ΔΝΤ
Αρχικά δεν ήθελα την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με  έπεισε η Merkel είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης είναι σωστή για τη Γερμανία.
«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να την κάνουμε  ισχυρότερη» πρόσθεσε.
Ειδικότερα εκτίμησε ότι "εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε".  Αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «Όλοι συμφωνούμε ότι η εισροή προσφύγων είναι πολύ υψηλή» σημείωσε παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το προσφυγικό ζήτημα. Αν δεν λάβουμε μέτρα στη Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, θα καταστεί πραγματικά τεράστιο πρόβλημα" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: iefimerida.gr

Best of internet