Επτά στα 10 ευρώ των εσόδων μας πηγαίνουν σε φόρους!

Gazzetta team
Επτά στα 10 ευρώ των εσόδων μας πηγαίνουν σε φόρους!
Τι προτείνουν για να μην «εξοντωθούν» οι οικονομολόγοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνολικά.

«Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έπειτα από μελέτη περιπτώσεων από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως αναφέρει, «αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου - το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30% ενώ ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει κάνει προτάσεις που, όπως υποστηρίζει, «δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά».

Αυτές είναι:

- Ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

- Να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.

- Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

- Την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.


Πηγή: protothema.gr