+slo-gun

Αυστριακή ΥΠΕΣ: Απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Σένγκεν

Αυστριακή ΥΠΕΣ: Απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Σένγκεν

Το Λαϊκό Κόμμα εμπλέκει την Ελλάδα στα προεκλογικά του παιχνίδια, προκειμένου να εκμαιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο έχει αυξήσει τα ποσοστά του εκμεταλλευόμενο το ξενοφοβικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα  

Αυστριακή ΥΠΕΣ: Απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Σένγκεν

Σε αντίθεση κατεύθυνση από εκείνη που έχει χαράξει η αυστριακή καγκελαρία, έδειξε ότι βαδίζει το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Με δηλώσεις της η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία εκπροσωπεί το Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει με πιο αποδοτικό τρόπο τα σύνορά της με Τουρκία, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές,  χρησιμοποιώντας, στην ανάγκη και το πολεμικό Ναυτικό. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε η Αυστριακή υπουργός, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπεμφθεί από τη ζώνη Σένγκεν. Το Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε αντίθετη άποψη από την αυστριακή καγκελαρία και στο θέμα των προσφυγικών ροών, καθώς, όπως γνωστοποίησε, προτίθεται να ζητήσει τον περιορισμό τους στη χώρα.

Σε διημερίδα του στο Μπαντ Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα αποσαφήνισε την πρόθεσή του να επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μόνον στα hot spots της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, προτίθεται να απαιτήσει τον καθορισμό ανώτερου ορίου υποδοχής προσφύγων, κατά τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που προγραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου. Το θέμα του ανώτερου ορίου στον αριθμό των προσφύγων διχάζει εδώ και εβδομάδες την αυστριακή κυβέρνηση, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, να συνεχίζει να απορρίπτει τον καθορισμό ανώτερου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Από την πλευρά του το Λαϊκό Κόμμα ζητά δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και, όπως τόνισε ο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο αριθμός πρέπει σαφέστατα να συρρικνωθεί «στην ουσία, έως το μηδέν», ενώ, κατά την άποψή του, γνώμονας θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από τα 90.000 καταλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή - και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικά το ανώτερο όριο, χωρίς ο στόχος να είναι η νομική θεμελίωση του αριθμού.
Όπως τονίστηκε στην διημερίδα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως μέσα από αυστηρότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με το λεγόμενο «άσυλο υπό προθεσμία», με λιγότερα κοινωνικά επιδόματα και με μία αποτελεσματική προστασία των συνόρων, για την οποία η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της από Γερμανία, Σλοβενία και Κροατία. Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, ζητά από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με την αποπομπή της από τη Ζώνη του Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε περίπτωση συνέχισης της υπέρβασης του ανώτερου ορίου, θα εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης ζωνών αναμονής για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη ωριμάσει νομικά. Μεσοπρόθεσμα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει να επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων ασύλου μόνον στα Hotspots της ΕΕ, ενώ μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα μπορούν να φθάνουν στην ΕΕ - και μάλιστα έως ένα ανώτερο όριο - μόνον απευθείας από τις περιοχές κρίσης και έπειτα από έλεγχο από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα στο Μπαντ Λεονφέλτεν, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του Αντρέας Κολ, πρώην προέδρου της Βουλής και υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στο σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την ακροδεξιά του Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006. Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet