Η Alpha Bank για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Gazzetta team
Η Alpha Bank για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου
Το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση των επενδύσεων, συνιστούν τις βασικές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2016.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν, όμως, ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα και ο χειρισμός στο ένα ζήτημα επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχή εξέλιξη του άλλου.

Συγκεκριμένα, «η χαλάρωση της διασυνδέσεως εισφορών-παροχών και η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, εξαιτίας της αυξήσεως των ασφαλιστικών εισφορών, δυσχεραίνει τη μείωση της υψηλής ανεργίας, ενώ διευρύνει αντί να μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία, υπονομεύοντας εν τέλει τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, υποχωρώντας στο 24,5% του εργατικού δυναμικού τον Οκτώβριο του 2015 έναντι 24,6% τον Σεπτέμβριο. Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας αποκλιμακώσεως της ανεργίας είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια, ώστε να καταστεί βιώσιμο το σύστημα κοινωνικής ασφαλίσεως, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

«Παράλληλα, η προσέλκυση ξένων και η κινητοποίηση εγχώριων επενδύσεων ενισχύει το ρυθμό αναπτύξεως, συμβάλλοντας σε μεσοχρόνιο ορίζοντα στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Προϋπόθεση, όμως, για την ενίσχυση των επενδύσεων στους επόμενους μήνες είναι, πρώτον, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολογήσεως για την οποία απαιτείται η συμφωνία με τους θεσμούς για μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα απαλλάξει τη χώρα από το σχετικό δημοσιονομικό βάρος και, δεύτερον, η διασφάλιση από την ελληνική πολιτεία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς όλους εκείνους που εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας και πραγματοποίησαν άμεσες επενδύσεις.

Η πυροδότηση ενός τέτοιου «επιταχυντή εμπιστοσύνης» είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση και για όσο χρονικό διάστημα παραμένει ασθενική η εγχώρια ζήτηση, προκειμένου να έρθει το αναγκαίο πλήθος επενδύσεων που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πηγή: protothema.gr