Πώς ο Σον Πεν «βοήθησε» τις αρχές στη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»

Gazzetta team
Πώς ο Σον Πεν «βοήθησε» τις αρχές στη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»
Ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών είχε συναντήσει τον διάσημο ηθοποιό για μια συνέντευξη για το περιοδικό Rolling Stone, λίγους μήνες πριν - Ήθελε να γίνει σταρ και τελικά προδόθηκε στους διώκτες του - Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν άρχισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του σε ηλικία 6 ετών, πουλώντας πορτοκάλια και αναψυκτικά.

Οπως είπε στη συνέντευξη που έδωσε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σoν Πεν για το περιοδικό Rolling Stone, στα 15 του είχε ήδη αρχίσει να καλλιεργεί μαριχουάνα και παπαρούνες, επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συντηρήσει την πάμπτωχη οικογένειά του.

«Σήμερα προμηθεύω τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωΐνης, μεταμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας από κάθε άλλον στον κόσμο...» δήλωσε ο Ελ Τσάπο στον Σον Πεν. «Εχω ένα στόλο υποβρυχίων, έχω αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία...»

Παρ' όλο που η περιουσία του, η οποία εκτιμάται στο 1 δισ. δολάρια, έχει δημιουργηθεί με αίμα, ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του βίαιο άνθρωπο. «Κοίτα, το μόνο που έκανα ήταν να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τίποτα περισσότερο», είπε στον Σον Πεν. «Δεν άρχισα ποτέ εγώ την φασαρία...»

Οι επτά ώρες που ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών πέρασε με τον Σον Πεν και οι συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου και βίντεο που ακολούθησαν, άρχισαν τον Οκτώβριο, ενώ ο Γκουσμάν καταζητείτο από τις αρχές του Μεξικού και των ΗΠΑ. Μετά από δύο αποδράσεις, ο Ελ Τσάπο συνελήφθη εκ νέου την Παρασκευή στο Μεξικό, μετά από μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκουσμάν δηλώνει δημοσίως ότι ηγείτο μιας αυτοκρατορίας ναρκωτικών. Το 1993, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη σύλληψή του, είχε αρνηθεί τις σχετικές κατηγορίες. «Είμαι αγρότης» είχε δηλώσει τότε, υποστηρίζοντας ότι καλλιεργεί καλαμπόκι και φασόλια, αρνούμενος ότι έκανε χρήση όπλων ή ότι είχε στην διάθεσή του τεράστια χρηματικά ποσά.

Η συνέντευξή του με τον Σον Πέν είναι η πρώτη που δίνει εδώ και δεκαετίες και δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με ένα απόσπασμα σε βίντεο. Περικυκλωμένος από τουλάχιστον εκατό ένοπλους άνδρες του, φορώντας ένα μεταξωτό πουκάμισο και σιδερωμένο μαύρο τζιν, σε ένα ξέφωτο μέσα στη ζούγκλα σε άγνωστο, ορεινό σημείο του Μεξικού, ο Γκουσμάν συνέφαγε με τον Σον Πεν και την Κέιτ Ντελ Καστίγιο, μία μεξικανή ηθοποιό που είχε παίξει τον ρόλο μέλους καρτέλ ναρκωτικών στη σαπουνόπερα “La Reina del Sur".

Ανδρες του μεξικανικού στρατού εισέβαλαν στο κρησφύγετό του λίγες μέρες μετά από εκείνη την συνάντηση και ο Γκουσμάν κατάφερε να διαφύγει την τελευταία στιγμή, αλλά συνέχισε την συνέντευξη μέσω BlackBerry Messenger και ενός βίντεο, το οποίο παραδόθηκε αργότερα στον Πεν και την Καστίγιο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του Σον Πεν, ο Γκουσμάν αντιμετωπίζεται σαν λαϊκός ήρωας στο Μεξικό. Στο κείμενό του περιγράφει πως πέρασαν ένα στρατιωτικό μπλόκο, καθ' οδόν προς το σημείο της συνάντησης, επειδή οι στρατιώτες αναγνώρισαν τον γιό του Ελ Τσάπο. Επίσης, ο Πεν γράφει ότι το καρτέλ είχε εσωτερική πληροφόρηση για τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων που καταδίωκαν τον Γκουσμάν.

Οι Μεξικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του Ελ Τσάπο ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των σχεδίων του για μία αυτοβιογραφική ταινία και των επαφών του με ηθοποιούς και παραγωγούς, οι οποίες βοήθησαν στον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Σον Πεν, ο Γκουσμάν κατακλύστηκε από προσφορές του Χόλιγουντ όσο βρισκόταν στην φυλακή και αποφάσισε, πράγματι, να φτιάξει την δική του ταινία. Ηρθε σε επαφή με την Καστίγιο, η οποία είχε δημοσίευσει μηνύματα υποστήριξής του στο Twitter κι ήταν το μόνο άτομο το οποίο εμπιστευόταν για την προώθηση του σχεδίου του.

Ο Πεν έμαθε για την επαφή του με την μεξικανή ηθοποιό μέσω κοινού γνωστού τους και την ρώτησε αν θα μπορούσε να του πάρει μία συνέντευξη, η οποία, όπως γράφει, ναι μεν έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, αλλά «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η DEA και η μεξικανική κυβέρνηση παρακολουθούσαν τις κινήσεις μας...»

Άρχισαν οι διαδικασίες έκδοσης

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι κινεί τις διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του Γκουσμάν, ενώ ένας δικηγόρος του διεμήνυσε πως θα αποδυθεί σε σκληρή μάχη για να αποτρέψει την παράδοση του πελάτη του στις αμερικανικές αρχές. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική απόδραση του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα.

Μετά τη νέα σύλληψη του Γκουσμάν Λοέρα, αρχίζουν «οι διάφορες διαδικασίες για την έκδοσή» του στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, χωρίς πάντως να προσδιορίσει την πιθανή ημερομηνία της παράδοσής του.

Οι μεξικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πέρυσι τον Ιούνιο δύο εντάλματα σύλληψης και έκδοσης του Γκουσμάν και οι συνήγοροί του έχουν τρεις ημέρες για να προβάλουν ενστάσεις.

Ένας από τους δικηγόρους του βαρόνου των ναρκωτικών, ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, δεσμεύτηκε ότι θα φθάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο αν χρειαστεί. «Έχει αρχίσει μια δικαστική μάχη στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα είναι πολύ σοβαρή, πολύ σκληρή», είπε ο Μπαντίγιο στους δημοσιογράφους μπροστά στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, 90 χλμ. από την πρωτεύουσα, όπου ο «Ελ Τσάπο» μετήχθη εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη σύλληψή του.

Πηγή: protothema.gr