Charlie Hebdo, ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση (pics)

Gazzetta team
Charlie Hebdo, ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση (pics)
Σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα κυκλοφορεί το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo, που δημοσιεύει και σχέδια των πέντε σκιτσογράφων που περιλαμβάνονται ανάμεσα στους δώδεκα ανθρώπους που δολοφονήθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση των αδελφών Σερίφ και Σαϊντ Κουασί κατά των γραφείων του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου του 2015.

Με τίτλο «Έναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος τρέχει πάντα», το 32σέλιδο τεύχος είναι γεμάτο χιούμορ, συγκίνηση, οργή και θυμό απέναντι σε όλες τις θρησκείες, εξ ου και το σκίτσο ενός αγριεμένου θεού που τρέχει με αιματοβαμμένα ρούχα και καλάσνικοφ στην πλάτη.

Σκίτσο που έχει επικριθεί πολύ από όσους θεωρούν ότι κακώς συγχέει τη θρησκεία με την τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και το Βατικανό. Η επίσημη εφημερίδα του, «Osservatore Romano», σχολίασε ενοχλημένη: «Στην επιλογή του Charlie Hebdo υπάρχει το θλιβερό παράδοξο ενός κόσμου που δείχνει όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία να είναι πολιτικά ορθός, σχεδόν σε σημείο γελοιότητας, αλλά δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει ή να σεβαστεί την πίστη των πιστών -ανεξαρτήτως θρησκείας- στον Θεό».

«Έναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος τρέχει πάντα» |

Στο κύριο άρθρο του ο «Ρις», ένας εκ των σκιτσογράφων του περιοδικού, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την περσινή επίθεση, γράφει: «Ήθελα να συντρίψω τα κεφάλια αυτών που θέλησαν τον θάνατό μας (...) Δεν θα δουν το Charlie να γίνεται κομμάτια. Είναι το Charlie που θα τους δει να πεθαίνουν».

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα κορυφωθούν την Κυριακή με μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου θα μιλήσει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Φόβοι ότι η Γαλλία εξελίσσεται σε αστυνομικό κράτος

Την επετειακή αυτή εβδομάδα συζητείται με ένταση το θέμα της ασφαλείας, γεγονός που υπογραμμίζεται και από τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μονιμοποίηση ορισμένων μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ώστε να ισχύουν και μετά τη λήξη της τον Φεβρουάριο.

Αστυνομικοί στα Ηλύσια Πεδία | AP Photo/Michel Euler

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιτρέπονται έφοδοι και κατασχέσεις τη νύχτα, ακόμα και για προληπτικούς λόγους βάσει των στοιχείων της αστυνομίας, παντός είδους έλεγχοι σε όσους θεωρούνται ύποπτοι, ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους ακόμη κι αν δεν βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, με ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας και εφόσον εγκριθεί θα έλθει στο υπουργικό συμβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου.

Πηγή: efsyn.gr