H Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με τον Economist

Gazzetta team
H Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με τον Economist
Tις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας το 2016 μιας σειράς κρατών παρουσίασε ο Economist. Μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.

Το περιοδικό προβλέπει ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά ύφεσης για τη χώρα μας που θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το Grexit θα πλανάται πάνω από τη χώρα. Ο Economist ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, παρότι, όπως αναφέρει, ότι μπορεί να μεταφερθεί για… αργότερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ –κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα- εισέρχεται στο 2016 με νέα εντολή μετά από τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που ο κόσμος μισεί» λέει το περιοδικό, και συνεχίζει: «Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανένας, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας, δεν θεωρεί βιώσιμη. To Grexit παραμένει πιθανό αλλά μπορεί να μετατεθεί, οπότε το 2016 θα είναι ένας χρόνος που όλοι θα κοιτούν αλλού, καθώς ο κ. Τσίπρας, οι πιστωτές της Ελλάδας και πολίτες παίρνουν μια ανάσα».

Οσον αφορά τις άλλες χώρες, ο Economist προβλέπει:

ΗΠΑ
Φυσικά, όσον αφορά την Αμερική ο Economist προβλέπει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα μονοπωλήσουν οι εκλογές. Οσον αφορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναφέρει ότι το όνομά του θα είναι έκπληξη. Δεν θα έχε το επώνυμο Μπους αλλά δεν θα είναι και ο εκκεντρικός Ντόναλντ Τραμπ. Προχωρά ακόμη σε εκτίμηση και για τον νικητή των προεδρικών εκλογών που κατά το περιοδικό θα είναι η Χίλαρι Κλίντον.

Όσον αφορά στην οικονομία της χώρας, τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα αλλά δεν θα εκτροχιάσουν τη οικονομία. Οι γενικές επιδόσεις θα είναι καλές, και η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5%.

Ρωσία
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Economist προβλέπει ότι η δημοτικότητά του θα πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων στη Συρία. Προβλέπει δε ότι το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων θα μειωθεί καθώς η οικονομία θα επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τις κυρώσεις της Δύσης και τον υψηλό πληθωρισμό. Η οικονομία θα κινείται σε ύφεση.

Τουρκία
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οικονομία της Τουρκίας θα κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8%. Δεν θα καταφέρει, όμως, να ξεπεράσει τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής άνθισης από το 2010 έως το 2013. Οσον αφορά την πολιτική κατάσταση ο Economist εκτιμά ότι τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας με μια ισχυρή προεδρία –παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Γαλλία
Κακές οι προβλέψεςι του Economist και για τον Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο προβλέπει ότι οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα το 2017. Και αυτό γιατί έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην οικονομική στασιμότητα και τη βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Οσον αφορά τη μάχη για το ποιος θα κατέβει ως υποψήφιος για την αντιπολίτευση το περιοδικό υποστηρίζει ότι θα δοθεί μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζουπέ.

Γερμανία
Με το προσφυγικό να αποτελεί φλέγον θέμα για τη Γερμανία, όπως και για όλη την Ευρώπη, ο Economist προβλέπει ότι η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση.

Για την Ανγκελα Μέρκελ το περιοδικό προβλέπει ότι το κόμμα της θα διατηρήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ για την οικονομία της χώρας αναφέρει ότι αν και οι συνεργάτες της καγκελαρίου στην ευρωζώνη θέλουν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί. 'Ετσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει.

Ιταλία
Ο Economist προβλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντσι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στο 2016. Η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας θα είναι οριακή, στο 1%, και αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες.

Πορτογαλία
Ο συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της. Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.

Ισπανία
Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της και βρίσκεται σε ισχυρή ανάκαμψης.

Μεγάλη Βρετανία
Με τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοκιμάζονται, δεν αποκλείεται να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017. Το «ναι» στην ΕΕ δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο.


Πηγή: iefimerida.gr