Bloomberg: Όχι κύριε Τσίπρα, η Ισπανία δεν απέρριψε τη λιτότητα

Gazzetta team
Bloomberg: Όχι κύριε Τσίπρα, η Ισπανία δεν απέρριψε τη λιτότητα
«Ο έλληνας πρωθυπουργός εφαρμόζει την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πολέμησε».

Απάντηση στο σχόλιο του έλληνα πρωθυπουργού ότι ο ισπανικός λαός απέρριψε τη λιτότητα δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, αντιπαραθέτοντας την άποψη πως νίκησαν τα κόμματα που είναι υπέρ του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Στο άρθρο του με τον τίτλο «Όχι κύριε Τσίπρα, η Ισπανία δεν απέρριψε τη λιτότητα», ο Μαρκ Τσάμπιον ξεκινά με το tweet του πρωθυπουργού: «Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει».

«Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στην Ισπανία, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν ήταν αυτό», απαντά ο αρθρογράφος του Bloomberg και εξηγεί: «Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ραχόι νίκησε παρά τη σημαντική απώλεια δυνάμεων. Στη μάχη μεταξύ των δύο νέων κομμάτων - το Podemos και το Ciudadanos – νικητής αναδείχθηκε το Podemos»

Ο Τσάμπιον παραδέχεται ότι ο δικομματισμός στην Ισπανία ηττήθηκε, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό για την «ήττα της λιτότητας». «Δεν υπήρξε θρίαμβος στην Ισπανία», γράφει χαρακτηριστικά.

«Για τον Τσίπρα, όμως, ήταν αρκετή η πολύ καλή επίδοση των Ποδέμος, που κατέλαβαν περίπου το 20%, για να υποστηρίξει πως οι Σοσιαλιστές πιθανώς να συμπράξουν μαζί τους και να κυβερνήσουν».

«Ο Τσίπρας εφαρμόζει την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πολέμησε», αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του και συμπληρώνει το σκεπτικό του με την εξής επισήμανση: «Ακόμα και οι Podemos έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του».

masndai


Πηγή: newsbeast.gr