Βασίλης Κορκίδης: Λάθος η συνταγή για την οικονομία

Gazzetta team
Βασίλης Κορκίδης: Λάθος η συνταγή για την οικονομία
Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο των επιχειρήσεων από την κρίση υποστηρίζει, μιλώντας στο insider.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης την ώρα μάλιστα που η οικονομία εξακολουθεί να είναι στο –ΑΑΑ (ασφυξία, απραξία και αδράνεια) με την αγωνία να προστίθεται στην εξίσωση.

Λάθος συνταγή για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρακτήρισε επίσης κάποια από τα νέα μέτρα, όπως η πώληση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο λόγος γιατί θα οδηγήσουν στον αφελληνισμό των επιχειρήσεων, ωθώντας ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο εκτινάσσοντας παράλληλα και την ανεργία.

Η επανεκλογή του στο τιμόνι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, όπως διευκρινίζει, σηματοδοτεί περισσότερες ευθύνες σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο. Προτεραιότητα για τη νέα του θητεία είναι η ολοκλήρωση προγραμμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει όπως η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση της επιχειρηματικότητας του εμπορίου σε έναν κλάδο τον οποίο οφείλαμε να δούμε πιο προσεκτικά εδώ και χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο. ΣτηνΕλλάδα ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι 3,7 δισ. ευρώ, στις χώρες των Βαλκανίων είναι42 δισ. ευρώ και στις χώρες της Ε.Ε. είναι 350 δισ.ευρώ» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

«Για να μπορέσουμε να περάσουμε τα σύνορα της μίζερης κατανάλωσης που έχουμε αυτό το διάστημα, η μόνη διαφυγή μας είναι να μπούμε στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνοντας κατά πολύ τις 4,5 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε να προσφέρουμε δωρεάν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα - μια ψηφιακή βιτρίνα στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα που έχουν ήδη στο ράφι - σε κάθε μια από τις 286 χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στη χώρα. Το στοίχημά μας, δε, είναι να πραγματοποιηθεί αυτό όχι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αλλά εντός του 2016.

Πόσες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση;

Ξεκινήσαμε στις 12 Νοεμβρίου και το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αν σκεφτείτε πως σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κι ένα άνεργο παιδί εξοικειωμένο με την τεχνολογία και δεδομένου ότι οι ΜμΕ είναι κατά βάση οικογενειακές στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική εμπορική πλατφόρμα μπορεί να δημιουργήσει ένα εισόδημα για την οικογένεια μεγαλύτερο από τα 511 ή τα 586 ευρώ ενός μισθού.

Επιπλέον μια έδρα που συνοδεύει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή. Αν μια παραγγελία δεν με ικανοποιήσει την επιστρέφω και μπορώ μέχρι και να παραπονεθώ για το γεγονός. Δεν ψωνίζω από τον ανώνυμο αλλά από τον επώνυμο που έχει έδρα και πουλάει και διαδικτυακά.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πέραν των επικουρικών συντάξεων το πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ενοποιήσεις ταμείων. Κατά πόσο μπορεί να απορροφηθεί σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών;

Είμαστε ξεκάθαρα κατά της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών γιατί είναι λάθος «συνταγή».Η μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών που ακολούθησε εκείνη του 1,1% που είχε γίνει το 2013 εξοικονόμησε στο σύνολο της επιχειρηματικότητας 700 εκατ. ευρώ.

Τα όσα εξοικονομήθηκαν διατήρησαν τις θέσεις εργασίας σε σταθερό ποσοστό κι είδαμε και μια αύξηση της απασχόλησης 1% στο εμπόριο κατά τη διάρκεια του 2014.

Επιπλέον οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι υπερβολική αν αναλογιστεί κανείς πως το 37,7% από το μισθολογικό κόστος πληρώνεται σε εισφορές. Σε περιπτώσεις μάλιστα μισθών που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, λίγοι στις μέρες μας, το ποσό το οποίο παίρνει ο εργαζόμενος μπορεί να φτάνει και το 49% του συνόλου του εργατικού κόστους την ώρα που το 51% το παίρνει το κράτος. Αν ο μισθός ξεπερνά τις 3.500 ευρώ μεικτά, μπορεί και το 55% να πηγαίνει στο κράτος και μόνο το 45% στον εργαζόμενο.

Αν με το 37,7% που ισχύει σήμερα λοιπόν, δεν έχουμε υγιές ασφαλιστικό σύστημα ακόμα και με 100% δεν θα έχουμε. Αν μου λέγατε να αυξήσω το μισθολογικό κόστος θα σας έλεγα ναι γιατί αυτά τα λεφτά γυρίζουν στην αγορά και δημιουργούν μια υπεραξία. Για το μη μιθολογικό κόστος είμαι κάθετος ότι δεν πρέπει να αυξηθεί.

Yπάρχει κίνδυνος να μετακυλίσει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη δει μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους;

Αυτό που συζητιέται περισσότερο είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2% ,ήτοι 1% σε εργοδότες και 1% στους εργαζομένους. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των καθαρών μισθών κατά 2,7%, σε αύξηση της ανεργίας κατά 2% και σε 300 με 400 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιβαρυνθεί επιπλέον η επιχείρηση.

Δεύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων που επιλύθηκε μερικώς, είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Τι θα σημάνει για τις Μιμρομεσαίες Επιχειρήσεις η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds;

Θα σημάνει αφελληνισμό των επιχειρήσεων καθώς και κερδοσκοπία από την πλευρά των funds, τα λεγόμενα κοράκια των αγορών. Τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια είναι το φιλέτο των funds, γι αυτά αποφάσισαν να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στην ανακεφαλαιοποίηση. Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά real estate στην Ελλάδα δεν δίνει περιθώρια κέρδους.

Από ένα σύνολο 97 δισ. ευρώ,περί τα 50 δισ. ευρώ, το 52% δηλαδή των δανείων, είναι στο«κόκκινο». Σε περίπτωση που αγοραστούν από τα funds, η τιμή αγοράς θα κυμαίνεται από 15-40%, ανάλογα του αν υπάρχουν εξασφαλίσεις και τι είδους. Αν τα 20 δισ. έχουν ήδη πουληθεί, τα οποία οπωσδήποτε αφορούν δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις, μπορεί να κερδίσουν ετησίως γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό μας δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία από την Αμερική που υπήρξε μια αντίστοιχη περίπτωση.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν είναι ελληνική περίπτωση, είναι Ευρωπαϊκή. Τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι 827 δισ. με τα 400 δισ. περίπου να είναι αυτά που μολύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Δεν ειναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα είναι περίπου 48-50 δισ. ευρώ τα χρήματα από τα «κόκκινα» δάνεια και 4 δισ. από τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αυτό με παραπέμπει στο ότι η Ελλάδα γίνεται για άλλη μια φορά το πειραματόζωο. Θα δουν δηλαδή αν θα διαχειριστούμε εμείς τα «κόκκινα» δάνεια κι αν πετύχει η συνταγή θα την εφαρμόσουν και στην Ευρώπη.

Επιπλέον μέσω των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα αφελληνιστούν,μετά τις τράπεζες, κι οι επιχειρήσεις κι ιδιαίτερα αυτές που μπορούν να γίνουν βιώσιμες αλλά στερούνται ρευστότητας.

Σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα στεγαστικά.Αυτή τη στιγμή το 60% από τα στεγαστικά προστατεύεται. Όμως η μεγάλη αδικία είναι ότι από αυτά εξαιρείται όποιος ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Αυτός δεν μπορεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

Ποια θα ήταν η δίκαιη κατά τη γνώμη σας λύση;

Μια δίκαιη λύση θα ήταν κάποια «join ventures», δηλαδή να συμμετάσχουν οι τράπεζες σε κάποιες επιχειρήσεις μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και το δάνειο να γίνει μετοχές.

Στο τραπέζι των μεταρρυθμίσεων, με άμεση προώθηση, βρίσκεται και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων απευθείας με τη βάση δεδομένων της γενικής γραμματείας εσόδων. Είναι ενήμερη η ΕΣΕΕ γι' αυτό; Ποιος θα αναλάβει το κόστος διαχείρισης για τη σύνδεση, θα εμπλακούν οι επιχειρήσεις;

Είμαστε ενήμεροι. Δυστυχώς αυτό αναμένεται να στερήσει την ρευστότητα από την επιχείρηση. Και σήμερα υπάρχουν λογαριασμοί οι οποίοι κατά 70% είναι δεσμευμένοι, με τα χρήματα να πηγαίνουν για πιθανές οφειλές στο δημόσιο και μόνο το 30% να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μισθών και άλλων δαπανών της επιχείρησης. Με την online σύνδεση και τη δέσμευση των λογαριασμών, στερείς ρευστό που δεν περισσεύει στην επιχείρηση η οποία θα το χρησιμοποιούσε στο να αγοράσει εμπόρευμα και θα κάλυπτε λοιπά έξοδα. Είναι σαν να της φοράς χειροπέδες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 63.000 επιχειρήσεις που ψυχοραγούν. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτές δεν τα καταφέρουν τον επόμενο χρόνο, θα έχουμε περίπου 134 επιχειρήσεις την ημέρα να κλείνουν και θα χάνονται περίπου 390 θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αν θέλετε για τέτοιου είδους προσέγγιση. Θα πρέπει να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος που είχε αποτέλεσμα να κλείσουν 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πώς περιμένετε να κινηθεί η αγορά την περίοδο των γιορτών. Θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με βάση το δείγμα της πρώτης Κυριακής;

Είναι νωρίς για να γίνει αποτίμηση. Μπορεί η χριστουγεννιάτικη αγορά να έχει βάλει τα γιορτινά της αλλά αν δεν καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους λίγους του ιδιωτικού τομέα η αγορά δεν κινείται. Στην πρώτη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, υπήρχε μια διευρευνητική κίνηση, κατεβήκαν όλοι να δούνε. Αυτοί που μπορούν να αγοράσουν, αγοράζουν όχι όμως με την αξία και τη συχνότητα του παρελθόντος. Θεωρώ ότι η μείωση στην αγορά φέτος θα είναι της τάξης του 8%.

Πέρυσι ο τζίρος της λιανικής στο 12μηνο ήταν 42 δισ. φέτος το 2015 δεν θα ξεπεράσει τα 40 δισ.δηλαδή μια μείωση της τάξης του 8%. Πιστεύω ότι αυτή η αναλογία θα περάσει και στην χριστουγεννιάτικη αγορά. Δεν βλέπω σημάδια ότι μπορεί να αλλάξει η δυνατότητα του καταναλωτή αρχικά και στη συνέχεια η διάθεση του καταναλωτή.

Το μήνυμά σας στη νέα κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ήταν να μπορέσει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάταξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Έχουν προωθηθεί αυτοί οι στόχοι κατά τη γνώμη σας;

Μέχρι το Μάρτιο δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθεροποίηση της αγοράς αφού βασανίζεται για να πληρώσει οφειλές τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες. Το σίγουρο είναι επίσης πως η αγορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι κάθε μήνας που περνάει αυξάνονται κατά ένα δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα. Έχουμε φτάσει, και μάλιστα σε μια περίοδο capital controls, στα 82,3 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα για φόρους, στα 22 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία, και φυσικά στα 107 δισεκατομμύρια των κόκκινων δανείων – όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε ανοιχτούς λογαριασμούς, μεταχρονολογημένες επιταγές και ανοιχτές πιστώσεις.

Kάθε μήνα έχουμε κι ένα φόρο που πρέπει να πληρώσουμε.Κοιτώντας το ημερολόγιο των φόρων του 2016, πρέπει να πληρώοσυμε 49 δισ. φόρους εκ των οποίων τα 25 δισ. είναι οι έμμεσοι, τα 20 δισ. οι άμεσοι κι άλλα 4 δισ. για επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο τζίρος της λιανικής το 2015 δεν θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ αναρρωτιέμαι πως με 40 δισ. τζίρο μπορείς να πληρώσεις 49 δισ. φόρους. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους.

Πόσο αποτιμώνται μετά από 7 μήνες οι επιπτώσεις των capital controls στην αγορά και πόσο έχει πληγεί η συναλλακτική εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων;

Δυστυχώς μπορέσαμε να καλύψουμε μόνο το 60% αυτών που εισάγουμε. Όσο λιγότερα εισάγεις τόσα λιγότερα παράγεις και τόσο λιγότερα πουλάς, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η οικονομία. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα των capital controls: η μείωση του ΑΕΠ της χώρας από 175,6 στα 174,5 δηλαδή μια μείωση μεγάλη της τάξης του 1,1%.

Αυτή η ύφεση φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2016. Τα capital controls δεν ήρθαν για να φύγουν, θα μείνουν. Το ζητούμενο όμως είναι να μείνουν με τέτοιο τρόπο που να μην είναι ενοχλητικά στην επιχειρηματικότητα. Εγώ δεν λέω να αρθούν στον ιδιώτη που θέλει να πάρει ό,τι λεφτά του έμειναν για να τα βγάλει στο εξωτερικό αλλά να περάσουμε σε ένα καθεστώς Κύπρου όπου η επιχειρηματικότητα θα λειτουργεί ακόμα και με capital controls. Δεν ζητάμε να μην ελεγχόμαστε, αλλά να μην υπάρχουν όρια τέτοια που δημιουργούν πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα.

Είχατε δηλώσει πως η οικονομία χαρακτηρίζεται από Αδράνεια, Απραξία, και οικονομική Ασφυξία. Η αξιολόγηση της αγοράς εξακολουθεί να είναι –ΑΑΑ;

Η οικονομία βρίσκεται ακόμα στο –ΑΑΑ, (ασφυξία, απραξία και αδράνεια) μόνο που πλέον έχει προστεθεί κι ένα τέταρτο, η αγωνία.

Λαθρεμπόριο και επιχειρηματικότητα. Είναι αποτελεσματικά τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ;

Το λαθρεμπόριο είναι μια γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 5 δισ. χάνονται από την παραοικονομία. Είναι ο τζίρος που λείπει από τις νόμιμες επιχειρήσεις, είναι το ΦΠΑ που θα εισέπρατε το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε απώλεις ΦΠΑ ύψους 8-9 δισ., τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι από βεβαιωμένες οφειλές αλλά από ΦΠΑ αυτών των δραστηριοτήτων.

Θεωρώ ότι πρέπει να το χτυπήσουμε σε τρία μέτωπα. Αρχικά τις πύλες εισόδου στη χώρα μας όλων αυτών των προϊόντων λαθρεμπορίου στη συνέχεια τις αποθήκες λαθρεμπορίου που κάνουν την διανομή σε όλη την Ελλάδα και τέλος το πεζοδρόμιο,στο οποίο πλέον απλωνεται η κατάσταση γι αυτό κι είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί. Στα δύο πρώτα στάδια πρέπει το κράτος να κινηθεί πιο αποτελεσματικά.

Πηγή: insider.gr