Πρόταση μομφής κατά του Ρέντσι καταθέτει η κεντροδεξιά

Gazzetta team
Πρόταση μομφής κατά του Ρέντσι καταθέτει η κεντροδεξιά
Για την διάσωση των τεσσάρων τραπεζών που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν κινητοποιήθηκαν τρεις Ιταλικοί τραπεζικοί κολοσσοί, ενώ αποφασίστηκε, παράλληλα, ότι μέρος του κόστους έπρεπε να το αναλάβουν υποχρεωτικά και οι πολίτες

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι πρόκειται να καταθέσει η ιταλική κεντροδεξιά για την υπόθεση της «διάσωσης» τεσσάρων προβληματικών τραπεζών. Το ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Φόρτσα Ιτάλια στην ιταλική βουλή, Ρενάτο Μπρουνέττα.

Πρόκειται για την υπόθεση η οποία σχετίζεται με την αυτοκτονία του εξηνταοκτάχρονου συνταξιούχου Λουιτζίνο Ντ' Αντζέλο, στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης. Ο Ιταλός αυτός συνταξιούχος έχασε 110.000 ευρώ που διέθετε, σε ομόλογα, στην τράπεζα Banca Etruria.

Υπενθυμίζεται ότι για την διάσωση των τεσσάρων τραπεζών που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν (Banca Etruria, Banca Marche, Carichieti και Carife) κινητοποιήθηκαν τρεις ιταλοί τραπεζικοί κολοσσοί. Αποφασίσθηκε, όμως, παράλληλα, ότι μέρος του κόστους έπρεπε να το αναλάβουν υποχρεωτικά και οι πολίτες.

«Αύριο όλη η κεντροδεξιά, ενωμένη, πρόκειται να καταθέσει, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπρουνέττα. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρόκειται για κοινή πρόταση μομφής της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια.

Παράλληλα, και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της υπουργού μεταρρυθμίσεων, Μαρία Έλενα Μπόσκι. Αιτία, σύμφωνα με το κίνημα του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού, το ότι ο πατέρας της Μπόσκι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Etruria, η οποία διασώθηκε μηδενίζοντας την αξία των μετοχών της.

Η ιταλική κυβέρνηση εκφράσθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός διατραπεζικού ταμείου το οποίο θα πρέπει να διαθέσει 100.000.000 ευρώ, υπέρ των 130.000 πολιτών που έχασαν τις επενδύσεις τους, σε ομόλογα και μετοχές. Συνολικά, δηλαδή, αναμένεται να επιστραφεί το ένα τρίτο του ποσού με το οποίο οι πελάτες των τεσσάρων τραπεζών αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης.

Ο Ιταλός υπουργός οιικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε πεπεισμένος ότι «η Μαρία Έλενα Μπόσκι θα βγει αλώβητη από την όλη αυτή υπόθεση». Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, όμως, Ματτέο Σαλβίνι απάντησε ότι «για τον θάνατο του εξηνταοκτάχρονου συνταξιούχου ευθύνεται ο Ρέντσι, αλλά στην βουλή και στην γερουσία η κεντροαριστερά θα καταφέρει να σώσει την υπουργική πολυθρόνα της Μαρία Έλενα Μπόσκι».

Πηγή: protothema.gr