Ζητούν και τα ρέστα οι αστυνομικοί για τον καστανά

Gazzetta team
Ζητούν και τα ρέστα οι αστυνομικοί για τον καστανά
Η υπόθεση του καστανά ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της περασμένης παρασκευής κατά τη διάρκειας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε την οργή των πολιτών και σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως λόγω του ζήλου που επέδειξαν οι άνδρες της ομάδας «Ζ» σε βάρος ενός ηλικιωμένου βιοπαλαιστή.

To Twitter πήρε «φωτιά» αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επτά αστυνομικοί, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, για τη σύλληψη ενός ηλικιωμένου ο οποίος δεν είχε άδεια για να πουλάει κάστανα και μάλιστα, η ώρα που η πλατεία Αριστοτέλους ήραν γεμάτη από κόσμο και κυρίως από μικρά παιδιά!

Ωστόσο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, οι αστυνομικοί της ομάδας που έσπευσαν για να συλλάβουν τον καστανά... ζητούν τώρα και τα ρέστα και απαντούν στις επικρίσεις που δέχονται για τον υπέρμετρο ζήλο που φαίνεται να επέδειξαν, λέγοντας πως «η δικαιοσύνη είναι που πρέπει να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».

Κι όμως, σε ανάρτηση στη σελίδα ΔΙΑΣ in Action στο Facebook οι αστυνομικοί σχολιάζουν την υπόθεση της σύλληψης του καστανά, υπονοώντας μάλιστα πως ο ηλικιωμένος καστανάς προκάλεσε ένταση προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου και να δημιουργήσει θέμα.

Κατά τους αστυνομικούς, «η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες», ενώ σχολιάζοντας ότι επτά άτομα πήγαν για να συλλάβουν τον άντρα, υποστηρίζουν πως το βράδυ που έγινε το περιστατικό, εκτός από τον καστανά, υπήρχε στην πλατεία Αριστοτέλους κι ένα σύνολο κόσμου «που θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Τέλος, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο ηλικιωμένος λιποθύμησε μετά την ένταση που προκλήθηκε, λένε πως παρά την αντίδραση του άντρα στον στον έλεγχο «που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα», εκείνοι «διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία».

Η ανάρτηση των αστυνομικών στο facebook


Αναλυτικά η ανακοίνωση των Αστυνομικών:

«Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.

Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα.
Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις Ά βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.

Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.
Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

1) Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.

2) Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.

3) Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.

4) Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:
α) Ασχολήθηκαν.

Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.

β) Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα. Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.

γ) Ήταν πολλοί.. 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;




Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.
Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο ηλικιωμένος καστανάς λιποθύμησε


Τι υποστηρίζει ο καστανάς για το επεισόδιο με τους αστυνομικούς

Ο πρωταγωνιστής του περιστατικού μίλησε, πάντως, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, στην στην τηλεόραση του Alpha, λέγοντας ότι είπε στους αστυνομικούς να δουν τα χαρτιά του και ότι το μόνο που έλειπε ήταν η άδεια.

«Τους είπα, παρ' τα χαρτιά, δες τα χαρτιά, το μόνο που λείπει είναι η άδεια. Δεν έχω λεφτά να πάρω μια άδεια. Όχι, μου λέει, “επειδή δεν έχεις άδεια, θα στα πάρω”», είπε ο ηλικιωμένος.

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να ανανεώσει την άδειά μου επειδή χρωστάει 70.000 στο ΤΕΒΕ και στην εφορία από γραψίματα περίπου στα 70.000.

«Τώρα βγαίνω για να βγάλω κανένα φράγκο, μπας και πάρω την άδεια μου. Δεν μπορώ, με κυνηγάνε», είπε.

Λαϊκό ξέσπασμα: Ξηλώστε αυτούς που πιάσανε τον καστανά με τη φουφού
Πηγή: protothema.gr