Σήμερα θα φανεί η δύναμη της Λεπέν

Gazzetta team
Σήμερα θα φανεί η δύναμη της Λεπέν
Ξανά στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Γάλλοι ψηφοφόροι, για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, κατά τον οποίο θα φανεί η πραγματική δύναμη της ακροδεξιάς.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία, καθώς το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες.

Ομως, δεν είναι βέβαιο ότι το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα θα κερδίσει σε καμιά από τις 13 περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το Εθνικό Μέτωπο. Η μία στον βορρά, όπου είναι υποψήφια η ίδια η Λεπέν, και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα, ο Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το Εθνικό Μέτωπο βρεθεί στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υπάρχουν πιθανότητες να εισακουστεί η έκκληση του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ομως, οι δημοσκοπήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιφέρειες και ορισμένες από αυτές, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις προθέσεις ψήφου, συχνά εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

«Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ζοέλ Γκομπέν, ειδικός στην άκρα δεξιά, «είναι ότι θα πρόκειται για πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση». Οι άγνωστες μεταβλητές είναι πολλές, με κυριότερη τη συμμετοχή, εξήγησε. Μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα την περασμένη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Αλσατίας-Καμπανίας-Αρδεννών-Λορένης, όπου ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματός του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίζεται πρόβα και για τους τρεις υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί και τη Λεπέν.

Το Εθνικό Μέτωπο ουδέποτε άσκησε την εξουσία πέρα από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, και η κατάκτηση μιας περιφέρειας ίσως αποτελέσει κλειδί στην προσπάθειά του να πείσει τους Γάλλους ότι μπορούν να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για τον Σαρκοζί, ο οποίος ήλπιζε σε μια σαρωτική νίκη, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν μεγάλη απογοήτευση και τον αποδυναμώνει στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Το πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το κόμμα του ίσως κρίνει πολλά στην διένεξη μέσα στο ισχυρότερο κόμμα της γαλλικής δεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα στις 21 από τις 22 περιφέρειες (πολλές ενοποιήθηκαν πριν από αυτές τις εκλογές) είναι βέβαιο ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.

Πηγή: iefimerida.gr