Οι «ναυαγοσώστες» δεν σώζουν μόνο, δέρνουν κιόλας (pics)

Gazzetta team
Οι «ναυαγοσώστες» δεν σώζουν μόνο, δέρνουν κιόλας (pics)
Η ταχύτητα με την οποία επιχειρήθηκε να διαψευστεί ο ξυλοδαρμός του φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) Αρη Μεσσήνη, εκτός από τρομακτική, θυμίζει συγκεκριμένες τακτικές και πρακτικές.

Σε διάστημα λίγων λεπτών από την ανάρτηση της είδησης από το efsyn.gr, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στα τοπικά ενημερωτικά sites, αυτόκλητοι υπερασπιστές και φίλοι του ναυαγοσώστη που κατηγορούνταν έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Αρης Μεσσήνης δεν δέχτηκε επίθεση, αλλά αντιθέτως παραβίασε βασικούς κανόνες δεοντολογίας, αφού επιθυμούσε να απαθανατίσει «μουσουλμάνες την ώρα που άλλαζαν στη σκηνή τους»!

«Είναι δυνατόν να μπήκα στη σκηνή ή να προσπαθούσα να φωτογραφίσω γυμνές γυναίκες; Είμαι 20 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα και γνωρίζω πολύ καλά τους νόμους που το διέπουν. Δεν θα τραβούσα ποτέ φωτογραφίες ανθρώπων που δεν το επιθυμούν», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Αρης Μεσσήνης, ο οποίος κάνει λόγο για άτομα που έχουν στήσει ιδιωτική επιχείρηση, δηλώνοντας ναυαγοσώστες και λειτουργούν με φασίζουσες πρακτικές.

Το χρονικό

Το πρωί της Παρασκευής, ο Αρης βρισκόταν στην παραλία της Εφταλούς. Εχει επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβο το τελευταίο διάστημα, έχει βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων και έχει μείνει στο νησί συνολικά παραπάνω από δύο μήνες. Μας περιγράφει τα γεγονότα:

«Ηρθε η βάρκα με τους πρόσφυγες, οι οποίοι σκόρπισαν στον ανοιχτό χώρο. Εκεί έχουν στηθεί σκηνές. Εγώ βρίσκομαι στον χώρο όπου οι πρόσφυγες είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες, ένας ηλικιωμένος κάθεται μπροστά από τη σκηνή και μου φωνάζει να μην τραβάω. Του εξηγώ ότι είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, ότι τηρώ τους κανόνες που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία κι ότι όποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί μπορεί να μου το ζητήσει. Ηρεμα και απλά.

«Κι εκείνος φωνάζει με ντουντούκα: “Lifeguards, come and kick somebody out of here” (σ.σ. “Ναυαγοσώστες ελάτε να πετάξετε κάποιον από δω”). Ερχονται και μου λένε να φύγω, γιατί ντύνονται μέσα.

«Αρκεί να σημειωθεί ότι αποκαλούν την παραλία “παραλία μας” και προσπαθούν με κάθε μέσο να την ελέγξουν. Αναρωτιέμαι τι θέλουν να κρύψουν. Εγώ δεν πάω πουθενά, τους είπα και μου είπε να φύγω, γιατί μέσα ντύνονται. Και του λέω ότι δεν με ενδιαφέρει, γιατί δεν έχω σκοπό να πάω μέσα.

«Γέλασα με τις αντιδράσεις τους, γιατί ξαφνιάστηκα. Αρχικά ήρθε ένας φουσκωτός και με στιλ μπράβου μού λέει “θα σου το ζητήσω ευγενικά να φύγεις για αρχή”. Του απάντησα ότι κάνω τη δουλειά μου και δεν πάω πουθενά.

«Ερχεται και ένας ξυρισμένος, με σπρώχνει και με τραβά από το χέρι. Μου λέει “έλα να πάμε πιο πάνω να σου πω εγώ αν θα φύγεις και θα σε γαμήσω”. Εγώ τινάζομαι και καταφέρνω να απελευθερωθώ.

«Ερχεται στη συνέχεια ο κ. Μητριτσάκης (σ.σ. ο οποίος αναφέρει τα περί χαστουκιού σε εθελόντρια κ.λπ. και απαντά νυχθημερόν, καταγγέλλοντας τον φωτορεπόρτερ στα social media) και με έσπρωχνε, για να με απομακρύνει βίαια.

«Εγώ αντιστέκομαι, γιατί πραγματικά δεν ήταν κανένας αρμόδιος και εξουσιοδοτημένος να μου επιβάλει να αποχωρήσω. Είκοσι χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά! Εκείνος μου ρίχνει μπουνιές και μου κάνει ο ξυρισμένος κεφαλοκλείδωμα.

»Με έριξαν τέσσερις κάτω και με βαρούσαν στο κεφάλι. Ευτυχώς έχω μάθει από τη δουλειά μου να προφυλάσσω το κεφάλι μου. Ακόμα και ένας πρόσφυγας, εκτός από δύο γυναίκες συναδέλφους, προσπάθησε να μπει στη μέση, για να τους σταματήσει.

«Μας απείλησαν ότι “έχουν βγει μαχαίρια. Πάρτε δρόμο, θα γίνει φονικό”. Τους ζήτησα να με αφήσουν για να πάω στο αμάξι μου και πήρα επί τόπου την αστυνομία που είναι πολύ κοντά. Πήγα στο Τμήμα, κατέθεσα μήνυση κατά του Αραβα που τον θεωρώ ηθικό αυτουργό και κατά των άλλων δύο που με χτύπησαν».

Διαβεβαιώσεις

Η στιγμή που περικυκλώνουν τον φωτογράφο Αρη ΜεσσήνηΗ στιγμή που βιαιοπραγούν στον φωτογράφο Αρη Μεσσήνη | Φωτ.: SΟlvi Iren Wessel-Berg

Ας σημειωθεί ότι, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες για τα παραπάνω περιστατικά, ο Σπύρος Μητριτσάκης -σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.»- διαβεβαίωνε ότι δεν έπεσε κανένα ξύλο.

Μάλιστα μας έστειλε ένα κείμενο όπου -μεταξύ άλλων- σημειώνει:

«Οι γυναίκες άλλαζαν μαζί με τα παιδιά στην τέντα που έχει στηθεί για αυτές. Τότε ένας φωτογράφος έβαλε την κάμερα μέσα στη σκηνή των γυναικών και άρχισε να φωτογραφίζει. Οι Σύροι αμέσως έβαλαν τις φωνές, προσβεβλημένοι στο μέγιστο.

«Ο φωτογράφος τούς απάντησε “εδώ δεν είναι Συρία, είναι Ευρώπη και θα κάνω ό,τι θέλω”. Ελεγε συνεχώς συγκεκριμένες φράσεις και υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τα άκουγαν: “This is not your fucking country” και “This is Greece and I do what I want”».

Η Nicole Tung, φωτογράφος και αυτόπτης μάρτυρας, αναφέρει τα εξής:

«Είδα τι γινόταν και άρχισα να φωτογραφίζω. Ο Αραβας εθελοντής ήρθε προς το μέρος μου, τράβηξε την κάμερα από τα χέρια και η μηχανή έπεσε στο έδαφος. Πάτησε πάνω στην κάμερα, καθώς με έσπρωχνε και μου έλεγε ξανά και ξανά “σταμάτα να φωτογραφίζεις”.

«Προσπάθησα να σηκώσω τη μηχανή μου, όταν με έσπρωξε στο έδαφος, με γρονθοκόπησε στην πλάτη -και όταν κατάφερα να σηκωθώ πάλι με την κάμερα στο χέρι, τον έσπρωξα.

«Ακούστηκαν πολλές προσβολές, αλλά ο Αρης προσπαθούσε επίσης να εξηγήσει ότι ένας πρόσφυγας, μια οικογένεια, μια γυναίκα, ένας άνδρας κ.λπ. προσωπικά ζητάει να μη φωτογραφηθεί -το σεβόμαστε».

Ανακοίνωση

Το κεφαλοκλείδωμα στον Αρη Μεσσήνη
Φωτ.: SΟlvi Iren Wessel-Berg

Την ίδια μέρα, η Ενωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπογραμμίζει ότι «ο άνθρωπος (σ.σ. ο Μητριτσάκης) που φέρεται να κατηγορείται για την ανωτέρω πράξη (του ξυλοδαρμού) κατά του κ. Μεσσήνη, παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας για το αντίθετο, δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου εντελώς αυτόνομα και ουδόλως σχετίζεται με την οργανωμένη δράση της Ενωσής μας».

Πηγή: efsyn.gr