Πώς το ISIS χτίζει τον κρατικό μηχανισμό του

Gazzetta team
Πώς το ISIS χτίζει τον κρατικό μηχανισμό του
Ενα εσωτερικό εγχειρίδιο του Ισλαμικού Κράτους που διέρρευσε ρίχνει φως στο πώς η τρομοκρατική οργάνωση άρχισε να δημιουργεί ένα κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Το έγγραφο των 24 σελίδων, το οποίο αποκάλυψε ο Guardian, καθορίζει το σχέδιο για τη δημιουργία διεθνών σχέσεων, μίας πλήρους επιχείρησης προπαγάνδας και τον συγκεντρωτικό έλεγχο για το πετρέλαιο, το αέριο και άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Μαζί με άλλα έγγραφα τα οποία εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα, σκιαγραφείται η εικόνα μίας οργάνωσης που παρότι ορκισμένη στην ωμή βία, είναι εξίσου αφοσιωμένη σε πιο τετριμμένα ζητήματα όπως η Υγεία, η Παιδεία, το εμπόριο, οι επικοινωνίες και οι θέσεις εργασίας. Πιο απλά, πρόκειται για τη δημιουργία ενός κράτους.

Τη στιγμή που τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη πυκνώνουν τους βομβαρδισμούς σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αποδεικνύεται πως το ISIS είναι ήδη κάτι παραπάνω από το σύνολο των μαχητών του.

Το έγγραφο, γραμμένο ως θεμελιώδες κείμενο για την εκπαίδευση των «στελεχών διοίκησης» τους μήνες έπειτα από τη διακήρυξη ενός χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία, από τον ηγέτη του ISIS Αμπου Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι- στις 28 Ιουνίου 2014- σκιαγραφεί πώς να οργανωθούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση, τους φυσικούς πόρους, τη βιομηχανία, τις διεθνείς σχέσεις, τις δημόσιες σχέσεις και τα στρατόπεδα.

Χρονολογείται κάποια στιγμή μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2014 και περιγράφει λεπτομερώς το πώς το Ισλαμικό Κράτος θα δημιουργούσε ξεχωριστά στρατόπεδα εκπαίδευσης για τα τακτικά στρατεύματα και τους βετεράνους μαχητές. Οι βετεράνοι, αναφέρει, θα πρέπει να κάνουν ένα δεκαπενθήμερο «επαναληπτικό μάθημα» κάθε χρόνο, για να λάβουν οδηγίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις «στην τέχνη της χρήσης των όπλων, τον στρατιωτικό σχεδιασμό και τις στρατιωτικές τεχνολογίες». Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι θα τους δίνεται «λεπτομερής σχολιασμός των τεχνολογιών του εχθρού» όπως και το πώς οι στρατιώτες του κράτους μπορούν να επωφεληθούν από αυτές.

Το εγχειρίδιο πολιτειακής οργάνωσης συνιστά ακόμη τη δημιουργία ενός τμήματος διαχείρισης των στρατοπέδων, μία περίπλοκη ρύθμιση που- όπως περιγράφεται- ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, την εποχή που σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Ακόμη, το έγγραφο αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το ISIS είχε πάντα την πρόθεση να εκπαιδεύσει παιδιά στην τέχνη του πολέμου. Φέτος έχουν προκαλέσει σοκ οι εικόνες παιδιών που λαμβάνουν τέτοια εκπαίδευση ή ακόμη και σκοτώνουν αιχμαλώτους. Ομως, το έγγραφο αναφέρει ρητά ότι πρόθεση ήταν από την αρχή να εκπαιδεύονται τα παιδιά στη χρήση ελαφρών όπλων, σημειώνοντας ότι όσα ξεχώριζαν θα επιλέγονταν για να αναλάβουν αποστολές, μεταξύ άλλων περιπολίες και φύλαξη σημείων ελέγχου.

Το κείμενο τονίζει και την ανάγκη να πετύχει το ISIS μία ενιαία κουλτούρα, που περιλαμβάνει ξένους και ντόπιους, όπως και την ανάγκη να επιτευχθεί η επάρκεια με τη δημιουργία ανεξάρτητων «εργοστασίων για τον τοπικό στρατό και την παραγωγή τροφίμων» όπως και «απομονωμένων ζωνών ασφαλείας», για την εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε περιοχής.

Το έγγραφο προήλθε από επιχειρηματία που συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του ακαδημαϊκού ερευνητή Αϊμέν αλ-Ταμίμι, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να δημιουργήσει την πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή εγγράφων του ISIS που είναι διαθέσιμα.

Για λόγους ασφαλείας, όπως σημειώνει ο Guardian, η βρετανική εφημερίδα δεν αποκάλυψε περισσότερα για τον επιχειρηματία, αλλά πρόκειται για άνθρωπο που έχει διαρρεύσει σχεδόν 30 έγγραφα, μεταξύ των οποίων και μία οικονομική κατάσταση μίας εκ των μεγαλύτερων επαρχιών του ISIS.

Από όλα τα έγγραφα που έχει στα χέρια του- περίπου 300- ο Ταμίμι διαμηνύει ότι προκύπτει πως το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αποκλειστικό στόχο την ατέρμονη μάχη. Θέλει να κυβερνήσει. Και αυτό θέλει προσοχή, όπως τονίζει ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, επικεφαλής των στρατιωτικών μονάδων που κατέστρεψαν τον προκάτοχο του Ισλαμικού Κράτους, το ISI, στο Ιράκ από το 2006 έως το 2008.

«Αν η Δύση αντιμετωπίσει τον ISIS ως μία στερεότυπη ομάδα ψυχοπαθών δολοφόνων, ρισκάρουμε δραματικά να τους υποτιμήσουμε», τονίζει.

«Στις αρχές της διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους βλέπεις μία έμφαση στην εκπαίδευση- πραγματική κατήχηση- που ξεκινά με τα παιδιά αλλά προχωρά μέσα από τις τάξεις τους, μία αναγνώριση ότι είναι σημαντική μία αποτελεσματική διακυβέρνηση, σκέψεις για τη χρήση της τεχνολογίας για να ελέγξουν τις πληροφορίες και προθυμία να μάθουν από τα λάθη προγενέστερων κινημάτων», εξηγεί ο ΜακΚρίσταλ.

Πηγή: iefimerida.gr