Οι Ισπανοί λένε adios στις μεταγλωττισμένες ταινίες

Gazzetta team
Οι Ισπανοί λένε adios στις μεταγλωττισμένες ταινίες
Adios στην πρακτική της μεταγλώττισης ξένων προγραμμάτων στην τηλεόραση προτίθεται να πει η Ισπανία σύμφωνα με την νέα πρόταση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, που θέλει να βελτιώσει την επάρκεια της αγγλικής γλώσσας του έθνους.

Οι Ισπανοί υστερούν κατά πολύ από τους Σκανδιναβούς, του Γερμανούς και τους Ολλανδούς όσον αφορά στην αγγλική γλώσσα.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, θέλουν ένα μέρος του συνόλου των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ισπανία να εκπέμπονται στην αρχική τους μορφή, καταργώντας έτσι τους υπότιτλους και την μεταγλώττιση.

Ο υπουργός Παιδείας της Ισπανίας, Íñigo Méndez de Vigo, παρουσίασε το σχέδιο ως μέρος του εκλογικού προγράμματος του κόμματος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στο Μπούργκος την Πέμπτη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα ώστε όλα τα ισπανικά παιδιά να λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους στα ισπανικά, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας, τα δημόσια σχολεία διδάσκουν την πλειονότητα των μαθημάτων σε περιφερειακές γλώσσες, όπως τα καταλανικά ή την διάλεκτο των Βάσκων.

Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αγωνίζεται με τα αγγλικά του, τα οποία ενίοτε παρεμποδίζουν την ικανότητά του να συμμετάσχει στον αστεϊσμό στις συνομιλίες με ξένους ηγέτες. Ο ίδιος έχει εργαστεί για τις γλωσσικές του δεξιότητες, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η μακρά παράδοση της Ισπανίας στην μεταγλώττιση ταινιών αντί του υποτιτλισμού εν μέρει έχει ρίζες στην πολιτική της ιστορία.

Ο Φράνκο είχε απαγορεύσει όλες τις ξένες γλώσσες, πράγμα που σήμαινε πως οι ξένες ταινίες που προβάλλονταν στην Ισπανία έπρεπε να έχουν μεταγλωττιστεί στα ισπανικά.

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Πολλοί κινηματογράφοι πλέον δείχνουν τις ταινίες με υπότιτλους στην αρχική τους γλώσσα και καθώς οι νεότερες γενιές θέλουν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, παρακολουθούν όλο και πιο συχνά ταινίες στην πρωτότυπη γλώσσα και όχι στα ισπανικά.

Πηγή: ethnos.gr