Συζήτηση προϋπολογισμού με «γεμιστά» και έλλειψη συναίνεσης

Gazzetta team
Συζήτηση προϋπολογισμού με «γεμιστά» και έλλειψη συναίνεσης
Το σύνολο των τοποθετήσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης προανήγγειλαν πεδίο «σκληρών» συγκρούσεων ενόψει των προαπαιτούμενων μέτρων

Με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα «γεμιστά» της κυρίας Θεανώς Φωτίου και την προοπτική της συναίνεσης να απομακρύνεται ολοκληρώθηκε και η τρίτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Το σύνολο των τοποθετήσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης προανήγγειλαν πεδίο «σκληρών» συγκρούσεων ενόψει των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσαν τις ομιλίες τους επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε υπερήφανοι ούτε πανηγυρίζουμε γι αυτό τον προϋπολογισμό» καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος που επιβάλουν οι κρίσιμες περιστάσεις.

Παράλληλα, σύσσωμη η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα και την εμφανίζουν πρόθυμη να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για την προεδρεία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν θα συναινέσουμε.

Δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ' αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».

Στο ίδιο μήκος και ο κ. Μάκης Βορίδης που απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς είπε: «τίθεται και το θέμα της συναίνεσης, σε τι ακριβώς τη ζητάτε; Στις ιδιωτικοποιήσεις; Σας τη δώσαμε. Στη δημοσιονομική προσαρμογή; Είμαστε σύμφωνοι επί της αρχής. Σε τι ακριβώς ζητάτε τη συναίνεση; Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Σας τη δώσαμε. Αν, όμως, ζητάτε τη συναίνεση, ώστε εσείς να υπονομεύετε τον ιδιωτικό τομέα, να τον υπερφορολογείτε, να τσακίζετε το μόνο όχημα επενδύσεων και ανάπτυξης που έχουμε και εν συνεχεία να ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση και τον ίδιο κύκλο, τότε νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξετε αλλού στην Αίθουσα, αν θα βρείτε κανένα, γιατί φοβάμαι ότι σε αυτό θα είστε μόνοι σας». «Δεν είναι δυνατό ενάμιση μήνα σχεδόν μετά τις πρόσφατες εκλογές να τίθεται θέμα σε αυτήν εδώ τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας αν θα πέσει η κυβέρνηση, έστω και αν είναι η χώρα που, σε κάθε εκλογές, το βράδυ των αποτελεσμάτων συζητούσαμε για τις επόμενες. Και το γεγονός ότι από το στρατόπεδο το κυβερνητικό δόθηκε αφορμή για να διογκωθούν τέτοιες συζητήσεις κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο» υποστήριξε ο κ. Γιώργος Βαρεμένος. Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «Χρειάζονται προτάσεις. Δεν πρόκειται για μετακύλιση κυβερνητικών ευθυνών, αλλά χρειάζονται προτάσεις από παντού. Και στη βάση αυτών των προτάσεων, στη βάση συνεκτικών πολιτικών, μπορεί να επιδιωχθούν συγκλίσεις στην επιδίωξη που πρότεινα προηγουμένως. Μόνο σε αυτήν τη βάση γίνεται, συνεκτικών πολιτικών με ένα πρόσημο κοινωνικοπολιτικό και όχι ευκαιριακές κατασκευές με βαρύγδουπους τίτλους εθνικούς, που οι κάπως παλαιότεροι από εμάς τους έχουμε ζήσει στο παρελθόν».

Θ. Φωτίου: τα γεμιστά είναι επινόηση του λαού και πρέπει να διδάσκονται!

Πάντως, το «άνευρο» κλίμα της συνεδρίασης ταράχθηκε από την ξαφνική σύγκρουση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με την Νέα Δημοκρατία για την πορεία του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η υπουργός επιχειρώντας να απαντήσει τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για το πρόγραμμα δόθηκαν τελικά 108 εκατ. ευρώ αντι 200 εκατ. ευρώ όπως αρχικά είχε υποσχεθεί είπε: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς ξέρει πως να δίνε το χρήμα και να πιάνουν τόπο. Όχι να το πετά σαν ξεροκόμματο και να μην πιάνει τόπο… Εμείς ξέρουμε ένα τα δίνουμε και να πιάνουν τόπο και όχι να τα πετάμε χωρίς αντίκρισμα» ενώ υποστήριξε και τα περίφημα «γεμιστά της» λέγοντας «Γι αυτό και τα γεμιστά είναι επινόηση του ελληνικού λαού και γι αυτό πρέπει να διδάσκεστε και κρίμα που τα λοιδορείτε».

Απαντώντας, ο κ. Γιάννης Βρούτσης είπε «θέλει θράσος να τοποθετείται η υπουργός όταν είναι πολύ εκτεθειμένη στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.. να κρυφτεί γιατί είναι διπλά εκτεθειμένη» κατηγορώντας την παράλληλα για υποκρισία και κοροϊδία των πολιτών.
Στην συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγορώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για προκλητικό ανταγωνισμό. «Είναι ντροπή αυτή η άθλια συζήτηση που γίνεται. Για το ποιος αντιμετωπίζει καλύτερα τους πολίτες ως ζητιάνους. Κοκορεύονται σήμερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι τους δίνουν ένα ξεροκόμματο και πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Αποτελεί πρόκληση σήμερα να τσακώνονται όταν έξω ο κόσμος είναι σε εξαθλίωση. Να σταματήσει αυτή η προκλητική διαφήμιση για την δήθεν αγαθοεργία».

Θ. Τζάκρη: «Κουφάρι» η ΝΔ και με «αρχαϊκές ιδεοληξίες» το ΠΑΣΟΚ

Θέση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήρε η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη υποστηρίζοντας ότι «η μείζονα Αντιπολίτευση αποδείχθηκε πολιτικό κουφάρι της ιστορίας.

Αυτό ήταν, άλλωστε, ήδη από το 2012. Οι ίδιοι άνθρωποι που καθυβρίζουν τώρα ο ένας τον άλλον, χτυπούσαν την πλάτη ο ένας του άλλου στο παρελθόν καθισμένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Όσο για την ελάσσονα Αντιπολίτευση, βρίσκεται κι αυτή είτε προσκολλημένη σε αρχαϊκές ιδεοληψίες είτε βαθιά διαχασμένη, γιατί ποτάμια χωρίς πηγές ιδεών κι αξιών δεν μπορούν να υπάρξουν».

Η απάντηση στην υπουργό ήρθε λίγο μετά από τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που υπενθύμισε «Υπάρχουν πάρα πολλοί από τη δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα τους οποίους καλούσε ο κ. Τσίπρας το 2012 να καταψηφίσουν, όπως την κυρία Τζάκρη -τότε η κυρία Τζάκρη έλεγε «είναι γελοιότητες τα περί προσχώρησής μου στον ΣΥΡΙΖΑ», και θα καταθέσω το έγγραφο- και τους έλεγε να καταψηφίσουν και ότι θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους έκανε όλους Υπουργούς».

Πηγή protothema.gr