Στη λίστα των ελίτ νομισμάτων του ΔΝΤ μπήκε το κινεζικό γουάν

Gazzetta team
Στη λίστα των ελίτ νομισμάτων του ΔΝΤ μπήκε το κινεζικό γουάν
Το γουάν θα ενταχθεί στο «καλάθι» των νομισμάτων που χρησιμοποιεί το Ταμείο από την 1η Οκτωβρίου 2016. Πρακτικά, η απόφαση του ΔΝΤ συνιστά πρωτίστως θέμα πρεστίζ για το το Πεκίνο, αλλά συμβολίζει επίσης την οικονομική ακμή της Κίνας σε δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη.

Την προσθήκη του κινεζικού γουάν στη λίστα των ελίτ νομισμάτων που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό των αποθεμάτων του ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία βαριά συμβολική απόφαση όσον αφορά τη θέση της Κίνας στις τάξεις του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος.

Η προσθήκη του γουάν στο καλάθι βαρυσήμαντων νομισμάτων καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά έρχεται και ως επιβράβευση για τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει το Πεκίνο στη νομισματική πολιτική του, με δεδομένο ότι η Δύση έβλεπε επί χρόνια το γουάν ως ένα νόμισμα που τηρούνταν εσκεμμένα υποτιμημένο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Το γουάν θα ενταχθεί στο «καλάθι» των νομισμάτων που χρησιμοποιεί το Ταμείο από την 1η Οκτωβρίου 2016. Στο «καλάθι» του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, το ευρώ, η λίρα της Μεγάλης Βρετανίας και το ιαπωνικό γιέν.

Η σημασία και τα ερωτηματικά

Πρακτικά, η απόφαση του ΔΝΤ συνιστά πρωτίστως θέμα πρεστίζ για το το Πεκίνο, που ήθελε να δει το νόμισμά του να ανήκει στο ελίτ «καλάθι». Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, με ορισμένους αναλυτές να φοβούνται φυγή κεφαλαίων από το γουάν.

Η επιλογή των εν λόγω νομισμάτων από το ΔΝΤ επηρεάζει επίσης τις επιλογές που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο όταν «χτίζουν» τα συναλλαγματικά αποθέματά τους. και συνεπώς το «καλάθι» παίζει ρόλο στην παγκόσμια εμπορική σημασία του κάθε νομίσματος. Το γουάν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ελάχιστα ως απόθεμα, και συνεπώς απομένει να δούμε αν θα αυξηθεί η σημασία του σε αυτό το μέτωπο.

Τα νομίσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα χρησιμοποιούνται ώστε να οριστεί καθημερινά η ονομαστική αξία των «Ειδικών Τραβικτηκών Δικαιωμάτων» (SDR), δηλαδή του ειδικού αντι-νομίσματος που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ.

Με βάση την ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων της λίστας υπολογίζεται η αγοραστική αξία των SDR, η οποία ορίζει – παραδείγματος χάριν – το ακριβές μέγεθος μίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει σε ευρώ η Ελλάδα στο Ταμείο, μία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε κάθε νόμισμα αποδίδεται ένα ειδικό βάρος για τον τον καθορισμό της αξίας των SDR. Το δολάριο είναι κυρίαρχο, με ειδικό βάρος 41,73%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ευρώ, με 30,93%. Σύμφωνα με το Ταμείο, το γουάν θα καταλάβει την τρίτη θέση, με «βαρύτητα» 10,92%.

Το ΔΝΤ εξετάζει την σύνθεση του «καλαθιού» νομισμάτων ανά πενταετία. Το 2010 είχε απορρίψει την ένταξη του γουάν καθότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πηγή: skai.gr